Ekonomitips juni månad 2019

Per Forsman,
Handelsbanken i Karlskoga

Hej igen, när jag skriver detta knackar sommaren på dörren och vi börjar gå in i semestertider. Efter en vår där vädergudarna blandat och gett går vi förhoppningsvis mot en varmare tid och en hel del sol.

Ur ett makroekonomiskt perspektiv är rubrikerna och beteendena ungefär desamma som tidigare. Britterna fortsätter fundera på hur/om de skall ta sig ur EU. Med de heta diskussioner som stundom förekommer i det så kallade Underhuset tycks det klokaste beslutet som fattats där varit det som togs av den människa som målade de två röda linjerna på golvet. Linjerna är på exakt två svärdslängder från varandra och får inte överträdas under diskussion/debatt…
I andra delar av världen håller olika stora ledare på med diverse andra strategispel. Trump fortsätter att driva handelskrig med och mot Kina och han har i sen tid även hotat Mexico med tullar.
I Nordkorea ryktas det om att man avrättar generaler med hjälp av pirayor.
I Sverige har vi lite lugnare metoder men påvisar ändå lite humör via ett bensinuppror på facebook.

Oroligheter är aldrig bra för ekonomin men oavsett vad alla ledare i världen tar sig för är min tro fortsatt att vi går mot en något svagare tillväxt i ekonomin globalt. Vid svagare ekonomi i världen brukar investerare dra sig ifrån små valutor, likt vår krona. Detta i kombination med att ränteläget i Sverige kommer vara fortsatt lågt talar för en fortsatt svag krona. För den som planerar en utlandsresa kommer tillvaron därför att uppfattas som lite dyrare än vanligt. Å andra sidan talar en fortsatt låg räntenivå för goda förutsättningar för en bra privatekonomi på hemmaplan. För den som t ex vill investera i ett nytt boende, uterum, köpa båt eller husvagn torde förutsättningarna därför vara riktigt bra.
Tyvärr misstänker jag att jag har pratat lite för högt hemma om dessa ekonomiska samband även denna gång. Min fru har nämligen nyligen tagit beslutet att göra årets semester lite mer ekonomisk. Hon har bestämt att hon ska åka till Grekland ensam med sonen och hans kompis medan jag och taxarna får stanna hemma och bygga vidare på altanen.
Till er, som likt min fru, planerar en utlandsresa vill jag avslutningsvis skicka med några små tips som kan bespara er (och i viss mån även banken) en hel del tråkigheter.
Se till att er bank-app fungerar. Kolla upp vilka försäkringar ni har via kort mm. Öppna och stäng kort för utlandsköp. Förvara inte alla kort på samma ställe.

Trevlig sommar!

Per Forsman, Handelsbanken i Karlskoga