Foto: Pensionsmyndigheten

Planera din pension

Jag heter Per Forsman och är kontorschef på Handelsbanken i Karlskoga. Jag är 45 år och bor i en villa i Vintrosa tillsammans med min fru, vår tolvårige son samt våra två taxar. Utöver detta har vi även två utflugna barn. Under året kommer ni med jämna mellanrum kunna se min spalt här i Mnytt.
Tanken är att på ett kort och enkelt sätt ta upp aktuella saker rörande ekonomi i vardagen. I dagens spalt tänkte jag kort beröra ämnet pension.

Efter nyligen avslutad jaktsäsong tittar jag på min äldre tax, 11 år gammal, och tänker att detta var kanske det sista året du kunde vara med till skogen. Hur skall vi då göra ditt liv så bra som möjligt framöver? För en hund är det nog ganska bekymmerslöst att pensioneras men för oss människor kan det kännas lite klurigare. Det så kallade ”orangea kuvertet” kommer inom en snar framtid att dyka upp i våra brevlådor. Pension och sparande till detta, är något som många uppfattar som lite rörigt och jag tänkte därför skriva några rader om det. Enkelt uttryckt kan man säga att din framtida pension byggs upp av tre delar: Allmän pension, Tjänstepension och Privat sparande.

Den Allmänna pensionen kommer från staten och utgör den största delen av din framtida pension. Merparten av pengarna kommer från framtida skatteinbetalningar mm. och för den delen ansvarar staten själv (inkomstpension). Avseende en mindre del av den allmänna pensionen (premiepension) har du möjlighet att själv välja placeringsinriktning.
Premiepensionen motsvarar ca 2,5% av din bruttolön. Det orangea kuvertet är ett årsbesked gällande hela den allmänna pensionen!

Tjänstepensionen är något som betalas in av de flesta arbetsgivare och motsvarar ca 2-5% av din bruttolön. Även denna del är valbar och kallas vanligen avtalspension då den kommer via en arbetsgivare med kollektivavtal.
Då den Allmänna pensionen tillsammans med Tjänstepensionen i framtiden bedöms bli avsevärt lägre än din lön, uppskattningsvis hälften så stor, bör man även spara själv. Privat sparande.

För att få hjälp med olika val samt reda ut hur mycket just du skall spara, och hur du vill att din framtid skall bli, kan det vara klokt att ta en kontakt med din rådgivare på banken. Kika gärna också på hemsidan minpension.se.
Lycka till!

Per Forsman,
Handelsbanken i Karlskoga