Från vrak till vrålåk

( M i a m i – U S A )
Att hyra bil när man besöker USA går inte att undvika eftersom det stora landet i väst är byggt för bilen och det är glest mellan avgångarna om man väljer tåg eller buss. Men att välja fel hyrbil kan stå dig dyrt – här finns allt från lurendrejare som hyr ut rullande vrak till exklusiva bolag där man kan bli delägare i ett exotiskt vrålåk. Fallgroparna är många och här är några goda ord som inte är dyra. Snarare helt gratis.

Planeringen börjar oftast hemma framför datorn. Utbudet av destinationer, flyg och hotell är nära nog oändligt och när man väl lyckats bestämma sig dyker nästa dilemma upp – hyrbilen. Det finns en stor ocean av fordon från olika bolag att välja mellan. Mitt stalltips är att kolla och jämföra prissättningen hos de etablerade uthyrarna. Med lite tur kan man hitta extrapriser och kanske även få en uppgradering utan tillägg.
Men i en vinstgivande bransch finns det naturligtvis också skojare som hyr ut bilar som inte existerar och USA är inget undantag. I bilens hemland kan man som bekant hyra det mesta på hjul – allt ifrån sunkiga holkar som borde få en enkel resa till närmsta skrot till rena lyxbilar. Det är bara storleken på plånboken som sätter gränserna…

Har du råd så finns möjligheten att bli andelsägare i en supersportbil och på menyn finns skönheter som Bentley Continental, Ferrari 488 och Lamborghini Aventador. Finansieringen bygger på en engångsavgift som i sin tur baseras på hur stor andel du vill äga och sedan tillkommer en årlig avgift. Naturligtvis levereras supersportbilen i perfekt skick direkt utanför ankomsthallen. I handskfacket ligger ett inplastat intyg som visar att du är delägare av bilen, vilket brukar vara första frågan när man stoppas av polisen.
De flesta av oss får ändå titta på mer vettigt prissatta hyrbilar och även här finns ett stort utbud av inte minst amerikanska muskelbilar som Corvette och Mustang. Men vad du än väljer så kolla extra noga på bilens försäkringsskydd. Priserna som visas är många gånger enbart för bilen, utan försäkring. Det som verkade vara ett kanonpris på nätet kan snabbt gå upp till det dubbla när du tvingas köpa till den billigaste försäkringen när hyrbilen väl ska lämnas ut.

Har du däremot hyrt en bil där försäkring ingår så tänk på att ta med en utskrift. Annars är risken stor att du blir lockad att köpa till onödiga försäkringsskydd när personalen säger ”tänk om olyckan är framme”. De vet nämligen att kunderna är sega efter en lång flygresa och det är enkelt att bli pålurad än det ena och än det andra. Tänk på vad du skriver under och läs det finstilta – inte sällan står man där med två försäkringar på samma hyrbil.
Slutsatsen blir därmed – vill du chansa på en ovanligt händelserik semester så välj en hyrbil från en lokal firma som oftast kan den ädla konsten att göra en höna av en fjäder. Om du däremot bara vill njuta av din USA-vistelse så välj en hyrbil från någon av de stora etablerade drakarna så slipper du förmodligen allt kackel.

Carl-Ingemar Perstad, CNP:s USA-korrespondent / © CNP AB