Förstafemma med drag

Är du sugen på att färdas med himlen som tak och solen smekandes i ansiktet? Då ska du spana in sommarens fem hetaste cabbar. Här finns allt ifrån världens mest sålda roadster till en öppen version av sportbilarnas okrönte konung. Det är spridda skurar och vad passar då bättre än att minstingen i gänget försetts med en fiffig regnvarnarfunktion? Här har ni årets mest hårresande friskluftsbilar.

228 000:-
Mini Cabrio
Det råder spridda skurar om hur nya Mini Cabrio ska se ut. Tolv olika inställningar för kupéljuset, 255 färgnyanser och en tillvalslista som heter duga resulterar i över tio miljoner möjliga kombinationer.
Den 6,5-tum stora skärmen på mittkonsolen ingår i köpet och pricken över i:et är de racinginspirerade vippströmbrytarna. Regnvarnarfunktionen gör att du håller koll på nästa skur och hinner cabba upp i tid, vilket tar 15 sekunder. Under huven arbetar en bensinfyra på 136 hästar i kombination med en sexstegad automat.

248 400:-
Mazda MX-5 RF
Nya Mazda MX-5 kör rakt in i hjärtat på alla sportbilsentusiaster. Den läckra roadstern har sedan starten 1989 haft en framgångssaga som saknar motstycke och nu kommer cabrioleten i en fräck targaversion. Designmässigt så känns linjerna igen och japanerna har jobbat efter devisen ”utveckla genom att bevara”, vilket även gäller drivlinorna. Instegsmaskinen är en bensinfyra på 1,5-liter och 131 hästkrafter, men det finns även en större tvålitersmaskin på 160.

264 900:-
Fiat 124 Spider
Vad sägs om att köpa en Mazda Miata i italiensk kostym? Fiat 124 Spider delar bottenplatta med japanen och originalet från 1966 byggdes och formgavs av ingen mindre än Pininfarina. Nu är det dags för en ny generation och den nätta italienskan bjuder på gott om plats för två. Exteriört erbjuds en rad kulörer med färgstarka namn – för vad sägs exempelvis om Italian Blue, Passione Red och Vesuvio Black? Motorn är en bensinare på 140 hästkrafter och tycker du inte det är nog så finns även ett Abarth-utförande på 170.

1 324 000:-
Porsche 911 Carrera GTS Cabriolet
Få namn i branschen är så synonymt med prestanda som just Porsche. Stuttgartföretaget är historiskt sett den biltillverkare som vunnit flest titlar i motorsportsammanhang och mest känd är 911. Lagom till sommaren släpper tyskarna en öppen version som fått tilläggsbokstäverna Carrera GTS på bakluckan. Det betyder kort och gott att under huven arbetar en V8:a på 450 hästar som fixar färden till hundra på 4,2 sekunder samtidigt som toppfarten landar på 310 km/h.

17C168_033

1 614 000:-
Mercedes AMG GT C Roadster
Det är onekligen svårt att inte förföras av nya Mercedes AMG GT C Roadster. För 1 614 000 kronor kan du köpa en läckert formgiven cabriolet vars enda begränsning är storleken på kundens plånbok. Fartvinden ackompanjeras av
det mäktiga ljudet från sportavgassys-temet samtidigt som frontspoilern, snudd på, smeker asfalten. De skålade sportstolarna kramar om kroppen ordentligt, vilket kan behövas för under huven arbetar en V8 på 558 hästkrafter.

av Jenny Nilsson / CNP AB