Årets Pelargon 2017

Rosenknoppspelargon ’Kronprinsesse Mary’

Årets pelargon 2017 är en rosenknoppspelargon som är både romantisk och modern på samma gång. Den är bedårande söt med ett nätt växtsätt, ljust bladverk och crèmevita blommor på ranka stjälkar. Sorten är skir och gracil men med livskraft och personlighet. Sorten passar fint in i både äldre och modernare miljöer och den mjukt vita nyansen fungerar utmärkt oavsett omgivande färgsättning.
Placerad i terrakottakrukor blir den söt och charmig, i en stilfull keramikkruka på fot framhävs dess kungliga glans och i designade krukor ger den ett modernt stilrent intryck.

Historia
Rosenknoppspelargoner utvecklades i slutet av 1800-talet och har fått sitt namn efter de rosenknoppsliknande blommorna. Många sorter har försvunnit från odling och så hade även årets pelargon gjort när ett trädgårdsmästeri för några år sedan återupptog den i odling. Den gamla mormorssorten lanserades under namnet ’Kronprinsesse Mary’ för att hedra den danska kronprinsessan Mary Ronaldson från Australien.

Utseende
Kronprinsesse Mary harvita rosenknoppsblommor, tättsittande likt små buketter. De är små, crèmevita, skimrande i grönt och lätt rodnande på solig växtplats. Sorten som tillhör Rosenknopp-Gruppen är unik eftersom varenda blomma slår ut. Bladen är vårlikt ljusa och sammetslena i ljusgrön nyans. Kombinationen av de skira blommorna och det friska bladverket ger en förtjusande söt pelargon.

Användningsområden
Kronprinsesse Mary trivs lika bra inne på en fönsterbräda i söder-, öster- eller västerfönster som ute på balkongen, altanen eller utanför entrén. Om du placerar den under tak, skyddad mot direkt regn, bibehåller blommorna sin vita färg och fräschör längre.

Njut av den själv eller ge bort den. Årets pelargon är en perfekt present – den är lätt att lyckas med och passar överallt!

Källa: Blomsterfrämjandet/Mäster Grön

Leave a Reply