Greeks blombutik jubilerar och flyttar

Anneli framför de nya lokalerna i gamla Lekohuset.

Samtidigt som Greeks Handelsträdgårds blombutik i Filipstad firar tioårsjubileum flyttar verksamheten in i nya lokaler mitt i centrum.  Den nya butiken öppnar den 7-8 oktober om allt går som planerat.

Blombutiken, som ligger vid Pekås på utfarten mot Karlstad, startades för 15-20 år sedan av Kalenius blommor. Den övertogs senare av en privatperson men för tio år sedan såg Greeks Handelsträdgård möjligheterna med butiken.
– Vi odlar det mesta av blommorna själva på gården i Väse och det gör en hel del på priset, säger Anneli Greek, som driver blombutiken.

Det är inte bara blommor och allt som hör till växterna som ryms i lokalerna. Greeks odlar också grönsaker själva som de säljer. Allt som produceras är certifierat enligt Kravs regler. Idag arbetar tre generationer på gården och allt som de odlar säljs genom den egna gårdsbutiken i Väse samt i blomsterbutiken i Filipstad. Förutom grönsaker och blommor har familjen Greek även uppfödning av köttdjur. De tio växthusen i Väse är runt 1 500 kvadratmeter stora och här får det plats med ett sort urval av blommor och plantor som drivs fram under våren.

greeks-bild-2

Anneli Greek har butiken full med blommor.

Den 1 oktober stänger Anneli blombutiken vid Pekås och flyttar sedan över verksamheten till gamla Lekohuset mittemot Folkets hus på Viktoriagatan. Här håller sedan butiken öppet fram till jul innan Anneli stänger för att i februari ägna sig åt att så och plantera allt som sedan drivs upp för att säljas, bland annat i blombutiken. Den öppnar igen första april nästa år.

Sortimentet kommer att bli detsamma som idag tillsammans med lite småpåsar med jord, blomkrukor och kanske lite mer pynt. När det sedan blir säsong för grönsakerna senare på året kommer det att bli ett rikt utbud på grönsaker och gårdens egen potatis.

av Björn Hallin

Leave a Reply