Auktionstider

Sommaren är snart slut och många sörjer att ledigheten är över. För oss som älskar auktioner stundar dock ljusa tider; nu är högsäsongen återigen här. När det blir mörkare ute finns det väl få göromål som passar bättre än att kura hemma vid datorn, bläddra bland auktionssidorna och fascineras av allt som där finns att se och fördjupa sig i?

Vilka är då höjdpunkterna att se fram mot? Det varierar naturligtvis efter intresse. På nätet finns auktionsgods ute till försäljning året runt, men de större auktionshusen ordnar under höst och vår kvalitetsauktioner med olika teman, så där brukar alla kunna hitta sin favoritkatalog. Alltid återkommande hos de största, Stockholms Auktionsverk och Bukowskis, är Moderna och Klassiska. Framförallt konst, möbler och mattor säljs under dessa rubriker och som de antyder så rör det sig om objekt av senare datum, mestadels från 1900-talets första hälft, respektive antikviteter från flera århundraden.

På kvalitetsauktionerna är standarden hög. Allt auktionsgods som lämnas in till försäljning bedöms av expertis och kvalifikationerna är sådana att varan måste uppnå ett visst ekonomiskt värde (denna gräns skiljer sig mellan olika auktionshus) eller på annat sätt vara tillräckligt intressant för att få en plats i katalogen.

Nu för tiden går alla auktionskataloger att se på nätet och det går på många sidor också att bjuda på objekten innan själva liveauktionen äger rum. Men för den som tröttnat på att bara sitta framför datorn och se finheterna digitalt kan jag rekommendera en tur eller två till de riktiga visningarna. Även för den som inte planerar något inköp kan dessa vara intressanta att besöka i utbildningssyfte då det annars sällan ges tillfälle att få känna på – och närgånget undersöka denna typ av mer exklusiva föremål.

Kalender med datum för alla kvalitetsauktioner går att finna på auktionshusens hemsidor. Förutom moderna och klassiska har vi att se fram mot bland annat teman som mode, böcker och samtida möbler samt konst.

etui

Cigarettetui, Cartier, London. Guld och safirer.
Värdering 25 000 kr.

 

 

 

 

fåtölj

Arne Jacobsen, fåtöljer ’Svanen’.
Värdering 45 000 kr.

 

 

 

 

Häst

Simon Simonsen, olja på duk, 1864.

Värdering 40 000 kr.

 

 

 

 

av Anna Englöf. Kulturvetare

Leave a Reply