På Greeks Handelsträdgård är KRAV ett krav

Anneli Greek visar en kombination av pelargon och den personliga favoriten Snöflingan.

Föga anade Filipstadstjejen Anneli Greek, då med efternamnet Lindström när hon som fjortonåring 1972 fick sommarjobb på en trädgårdsodling i Väse att det skulle bli hennes framtida liv. För så här fyrtiotre år senare är hon fortfarande kvar på Greeks Handelsträdgård som under åren har utvecklats och numera drivs KRAV-odlat.

Pelargoner har länge ansetts vara något mormor har i fönstret. Nu är det åter på högsta mode och finns i hur många varianter som helst, nästan. Dessutom finns det vissa doftpelargoner som håller mygg och knott borta och andra som är goda i sallad.

MANY-0519-A-0018-k

När Anneli Greek som fjortonåring packade väskan och lämnade Filipstad för att åka till Väse och sommarjobba på trädgårdsodlingen hos familjen Greek anade hon aldrig att det var hennes framtid hon var på väg till. Hennes första tanke när hon kom dit var att där skulle hon inte stanna kvar för att arbeta, för sonen Kenneth i familjen var på tok för snygg. Men ödet ville annorlunda. Nu är Kenneth och Anneli gifta och både barn med respektive finns med familjeföretaget Greeks Handelsträdgård.
– Det här har blivit mitt liv, ett sätt att leva och här har barnen växt upp och sprungit bland blommor och lekt i leran.
Semestrar har det inte blivit så många heller. Att driva ett ”växande företag” är en heltidssyssla.
– Jo vi åkte till Dalarna i tre dagar på smekmånad, men då regnade det, skrattar Anneli.
Tanken på det KRAV-odlade ligger familjen Greeek mycket varmt om hjärtat. Både grönsaker och blommor på gården odlas enligt KRAV och de har även egna köttdjur.
– På så sätt får vi ett eget kretslopp. Gödsel till odlingarna och foder till djuren. Både kött och växter blir ekologiskt, förklarar Anneli Greek.

Det bästa med alltihop är den trevliga kundkontakten tycker Anneli Greek. Till sin hjälp i kassan har hon Caroline Balogi.

MANY-0519-A-0018-D

Greeks driver också en gårdsbutik i Väse där de säljer egna ekologiska produkter som bland annat sylt, grönsaker och sin från tv4 prisbelönta mango chutney. Även andra Värmländska livsmedelsproducenter finns representerade i butiken. Det värmländska närproducerade är viktigt att få ut på marknaden menar Anneli.
– Vedugnsbakat från station fyra i Storfors är ett exempel på livsmedel vi säljer, berättar hon.
Mycket av grönsakerna från Greeks Handelsträdgård går till de kommuner som tänker på miljön. Både Karlstad och Kil köper rotfrukter och grönsaker till sina skolkök och äldreomsorg. En del säljs till Konsum Värmland. Många blommor går till hyresfastigheter i Karlstads kommun. Men Greeks har en stor odling så det finns gott om plantor till övers för vanliga hobbyodlare. Att sälja direkt till kund är det roligaste med jobbet tycker Anneli. Så nu i högsäsongen trivs hon som allra mest.
– Folk är alltid så glada snälla och trevliga, så att sälja plantor över disk är det allra roligaste. Jag tänker aldrig på det som ett jobb ens, säger hon.

Hängbegonian är vacker, dekorativ och relativt lättskött.
Presenttips. En söt kruka med pynt, Vårglöd och Plättar i luften.

MANY-0519-A-0018-E MANY-0519-A-0018-F

Och Anneli ger gärna råd och tips. Så om man inte har sådär jättegröna fingrar. Vad ska man tänka på? Och vad ska man satsa på om man vill hänga med i trenden?
– Gödsel är det viktiga. Hönsgödseln är starkt men effektivast, medan kogödsel blir mylla. Och så finns lättodlade blommor som exempelvis Snöflinga som gör sig fint i amplar. Samma sorts blommor fast i olika färger, gärna två eller tre, i samma kruka eller ampel är på modet och pelargoner är hett. Pelargoner var länge en ”mormorsblomma” men nu ökar populariteten hela tiden. Något som ökar är att plantera ätbart i balkonglådorna istället för blommor. Både potatis, kryddor och grönsaker kan man driva fram även om man bor i lägenhet med balkong, menar Anneli.

MANY-0519-A-0018-G MANY-0519-A-0018-H MANY-0519-A-0018-B

 

 

 

 

Allt för kryddträdgården. Million Bells

 

av AnnaCarin Windh

Leave a Reply