Diana och Martin har byggt sin egen handelsträdgård

Diana och Martin har byggt en handelsträdgård som har en fantastisk utsikt över Norasjön.

När Diana och Martin van der Burg för några år sedan tittade ut över åkermarken ner mot Norasjön fanns det ingenting förutom en grässlänt och lite sly. Idag har de från grunden byggt upp en blomstrande handelsträdgård med en härlig utsikt över sjön.

Lilla trädgården bild 2

Det var nära att det inte hade blivit någon handelsträdgård i den långa sluttningen ner mot Norasjön. Diana och Martin hade börjat se sig om efter något annat ställe att bo på. De hade tröttnat på trängseln hemma i Holland. Tidigare hade de köpt ett så kallat renoveringsobjekt i hemstaden. Tillsammans rustade de upp huset och sålde det när arbetet var klart. Pengarna från försäljningen tänkte de använda för att kunna flytta utomlands och blickarna föll först mot Frankrike.

Hittade Nora
Nu blev det inte Frankrike. Istället föll de för naturen och möjligheterna som öppnade sig i Nora.
– Framför allt skulle det bli bra för barnen, säger Diana.
De såg framför sig hur de kunde omvandla åkermarken i norra delen av Nora till en prunkande handelsträdgård.
De flyttade därför till Sverige och slog sig ner i Nora år 2009. Tre år senare, 2012 satte de igång att röja för sitt nya drömprojekt. Det mesta har de sedan gjort helt på egen hand. Men lite hjälp har de fått.
– När vi byggde själva butiksdelen med ett litet café fick vi hjälp med att resa stommen men inredningen och innanmätet i huset har vi gjort alldeles själva, berättar Martin.

Byggts i terrassform
De fick också hjälp av en schaktmaskin för att kunna anlägga parkeringen ovanför butiken. De har även fått lite hjälp med att sprida ut alla grusmassor som bildar underlaget till trädgården som byggts i terrassform.
Martin arbetade både med trädgårdsarbete och som trädgårdsanläggare inom kommunen hemma i Holland. De kunskaperna kommer nu väl till pass.
Han har också en utbildning inom odling av blommor, buskar och träd. Diana arbetade som sekreterare och har även en bakgrund inom heminredning.
Lilla trädgården har idag ett brett sortiment med mycket perenner, buskar fruktträd, häckplantor och ett stort urval av pioner och klätterväxter. Diana och Martin säljer också krukväxter, lökar, en rad olika sommarblommor och jordprodukter från Hasselfors. Växterna köps in från olika odlare i Mellansverige och paret har även goda kontakter med blomsterodlare i Holland.
Ryktet om Lilla Trädgården har spridit sig runt om i bygden.
– Det är många som kommer hit och som sedan berättar för sina bekanta om oss och det är egentligen den bästa reklamen, skrattar Diana.Inne i handelsträdgårdens butik finns ett brett sortiment av trädgårdspresenter och inredningssaker, praktiska trädgårdsredskap och trädgårdsmöbler från England. De säljer också kläder från Mongo Country & Leisure Wear, klassiska engelska oljerockar, värmande västar och tröjor och snygga stövlar både för män och kvinnor.
Paret har också kommit långt med att bygga upp en visningsträdgård. I nedre delen av handelsträdgården hörs både höns, två tuppar och fyra små lamm från ett litet minizoo. Här finns också ulliga kaniner.
Förutom att fortsätta att bygga ut handelsträdgården satsar Diana och Martin också på en webbutik som kommer att läggas upp snart.

av Björn Hallin

 

Leave a Reply