Många fynd från 50- och 60-talet hos Boanita

Anita Lindahl Rosenlind satsar på kuriosa och retrosaker i sin nya butik.

Anita Lindahl Rosenlind arbetar som högstadielärare i Askersund men nu har hon satsat på sitt andra stora intresse – antikt kuriosa och retrosaker.

Särbon Bo Sjöberg köpte för två år sedan fastigheten på Jannelundsvägen 12 i Degerfors och där fanns en lokal ledig bredvid pizzerian i andra änden av huset. I januari i år slog Anita upp portarna till butiken Boanita med koppling till ordet bonita, som ju betyder vacker på spanska.

– Vi tyckte att det var ett kul namn eftersom det nästan bildar våra förnamn, skrattar Anita.boanita6

Hon hade länge funderat på att starta något eget och när möjligheten kom, slog hon till. Anita har länge varit intresserad av antika saker, att pyssla, måla och laga och har köpt in en hel del möbler som hon rustat upp.

boanita4 boanita3 boanita2

Nu är butiken fylld med massor av 50- och 60-talsgrejer. En del har hon ropat in på auktioner, men hon köper också in saker från personer som ärvt och vill sälja av.

boanita5Något som blivit mycket populärt är äldre hattaskar som kunderna, många yngre, köper för att kanske ställa i hallen och förvara skor och vantar i.

Andra populära saker är olika former av kistor som kan användas både som prydnad och för förvaring av olika saker. Äldre sockerlådor har också en bra åtgång liksom zinksaker.

Stringhyllor, som var populärt på 1950-talet har nu kommit i ropet igen. Äldre toalettbord och teakbord är också efterfrågade liksom gamla märkes- och kvalitetskläder.

Anita får många kontakter via Instagram och Facebook där förfrågningar läggs ut om Anita har olika saker som kunderna letar efter.

Anita håller butiken öppen på lördagar tills vidare. Att det inte blir fler dagar i veckan beror på att hon också har sitt ordinarie lärarjobb i Askersund att sköta. Däremot kan det bli mer öppettider vid exempelvis storhelger och sommarlov.

av Björn Hallin. Foto: Marita Olén Widenberg

 

 

Leave a Reply