Lättare att köra tungt

Intresset för husvagnar har ökat rejält och under juni, juli och augusti är de en vanlig syn på våra svenska vägar. Men vad får man egent-ligen dra efter den egna bilen? Vi reder ut begreppen!

I januari 2013 bestämdes det att ta bort den regel som säger att släpvagnens totalvikt inte får överskrida dragbilens tjänstevikt. Det betyder i klartext att man nu får köra med så mycket som det anges i bilens registreringsbevis.

Kolla beviset
Tidigare var det ett fasligt räknande om man fick dra familjens nytilltänkta husvagn och det kunde fattas så lite som ett par kilon för att dragbilen skulle vara laglig. Men med de nya reglerna får bilen och släpet ha en högsta totalvikt på 3 500 kilo om man kör med vanligt B-körkort. Fast många vill dra lite mer än så och då kan man utöka sin behörighet på B-körkortet. Då får man istället ha en totalvikt med dragbil plus släp som väger högst 4 250 kilo. Exempelvis kan en dragbil som har en totalvikt på 2 400 kilo få dra ett släp som väger 1 850 kilo.

Tja, under förutsättning att den angivna maxdragvikten (i detta fall 1 850 kilo) även står i bilens registreringsbevis.

Utökad behörighet
För att få utökad behörighet för B-körkort behöver man inte söka något körkortstillstånd, utan det är bara att kontakta en körskola som erbjuder tjänsten. Priset för att få utökad behörighet är 800 kronor, men de flesta körskolor har för den som vill lägga lite mer pengar ett paketpris där man får ett antal körlektioner innan själva uppkörningen. För att få utökad behörighet så måste man köra upp – ungefär som man gjorde den dagen man fick sitt körkort. Någon teori med kniviga frågor behövs inte utan själva uppkörningen går ut på att visa att man kan hantera bil och släp i trafik.

Av Staffan Swedenborg / CNP AB

Leave a Reply