Tidlöst älskad design av Josef Frank

Josef Frank är en av våra mest kända, och framstående, formgivare. Genom sitt arbete på Firma Svenskt Tenn satte hans funktionalistiska design prägel på det svenska 1900-talet, och hans möbler tillverkas och säljs fortfarande. Nyligen höll Bukowskis en stor auktion med föremål ritade av Josef Frank för Svenskt Tenn.

Josef Frank var i grunden arkitekt men började med tiden formge möbler och textilier till sina egna inredningar. Under 1920-talet kom han i kontakt med Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson, och 1933 emigrerade han till Sverige där han i huvudsak arbetade som formgivare för Svenskt Tenn. Det är också i den rollen han, åtminstone här i Sverige, i dag är mest hågkommen.

Trivsel och färgrikedom var ledord för Josef Frank, och många av de möbler och inredningsföremål han formgav finns ännu i produktion. Något som vid den nyligen hållna auktionen kunde ses i att det de till synes höga priserna till trots likväl var fyndläge för den som vill inreda med Josef Frank. Matbordet modell 947 som klubbades för 54 500 kronor har exempelvis ett nypris på 90 000, medan vitrinskåpet modell 2077 som ritades 1944 nytillverkat går loss på 98 000 men här klubbades för 62 000. Nämnas kan även den så kallade Liljevalchssoffan, en av de första möbler Josef Frank formgav för Svenskt Tenn, som trots slitage och några saknade knappar blev auktionens dyraste föremål då den klubbades för 108 000 kronor. Det kan ställas i relation till att en likadan nytillverkad soffa kostar närapå det dubbla, 208 000 kronor.

Vid sidan av möbler och inredningsföremål ritade Josef Frank också många textilmönster, ofta med inspiration från hans intresse för botanik. Flera av möblerna som såldes under Bukowskis auktion var klädda i dessa mönster, men det fanns också flera par gardiner tillverkade av Josef Franks tyger. Bland dessa tilldrog sig två par med mönstret Hawaii störst intresse och klubbades för 9300 respektive 8600 kronor.

Text: Nicklas Remmegård. Bilder: Bukowskis