Foto: Blomsterfrämjandet/Åsa Myrberg
Foto: Blomsterfrämjandet/Åsa Myrberg

Vår på fönsterbrädan

Våren och ljuset närmar sig med stormsteg och i södra delar av landet tittar redan snödroppar, krokus och vintergäck upp. Det är hög till att tjuvstarta våren inomhus! Här tipsar vi om vårazalea, ranunkel, hortensia, pelargon och primula som passar utmärkt i ett ljust fönster redan nu.

Vårazalea har unika egenskaper för att kunna blomma länge under den mörka årstiden. Den sätter sina knoppar och lagrar energi för blomningen redan på sommaren. Ställ azalean i ett fönster eller på ett bord, ju knoppigare azalea desto ljusare placering. Undvik heta element och direkt solljus. Vattna azalean regelbundet, häll lite vatten i botten på ytterkrukan och låt den torka upp mellan vattningarna. 

Använd rumstempererat vatten och det behövs ingen näring när azalean blommar.

Mårbackapelargonen är en klassiker och mycket omtyckt inte minst för sin milda rosa färg som går att kombinera med de flesta andra blommande växter. Alla pelargoner är älskare av sol och värme, vare sig de placeras inomhus eller utomhus. De önskar jämn vattning och svag näringslösning vid varje vattning under sin tillväxt- och blomningsperiod.

Några av årets första pelargoner är de engelska pelargonerna som du känner igen på de stora blomklasarna som både kan vara enkla och fyllda. Kronbladen är ibland vågiga, fransiga eller krusiga. Engelska pelargoner vill ha mycket ljus och vatten men låt jorden torka upp mellan vattningarna. När blomningen är över liksom frostrisken vill de engelska pelargonerna gärna flytta ut. 

De härliga hortensiabollarna finns nu på våren i vitt, rosa och blått och hortensian kan med fördel planteras ut i kruka när det blir lite varmare. Om plantan producerar många blommor kan man använda dem i arrangemang på middagsbordet tillsammans med andra växter eller varför inte till en fin krans! Blommorna är även superfina som torkade, klipp av blomstängeln när blommorna precis slagit ut och häng dem upp och ner på ett varmt, torrt och mörkt ställe. 

Håll hortensians jord fuktig genom att vattna flera gånger i veckan. Ge en svag näringslösning vid varje vattning.

Namnet Primula betyder vårens första ört och är en av våra tidigaste blommande krukväxter som finns i många olika färger och former. Jordvivan är den vanligaste primulan och är lägre än släktingen fönstervivan som är något högre med lite större blommor. Olika arter av primula vill stå ljust och gärna i ett lite svalare fönster. Håll jorden fuktig och vattna några gånger i veckan, beroende på placering. 

Ranunkelns blommor är fyllda och de finns i mängder av olika glada kulörer. Riktigt härliga färger som ger vårkänsla! Inomhus håller sig ranunkel längst om den står ljust och svalt. Ranunculus betyder liten groda, och namnet syftar på att ranunkler trivs vid vattnet. Det är därför viktigt att de vattnas ofta och att jorden hålls fuktig.

Ranunkel kan man ha både inomhus och utomhus. Så snart temperaturen ligger över 0°C kan plantorna planteras ut i lådor, krukor och balkonglådor.

Källa: Blomsterfrämjandet