Foto: freepik

En tid för uppstart i trädgården

Med vår i kalendern börjar trädgårdssäsongen närma sig med stormsteg, om den inte redan börjat. Ännu är dock nätterna kyliga och både mars och april kan bjuda på kalla dagar. Här har vi tittat närmare på vad du kan göra i trädgården i mars och april.

Även om det kan verka kontraintuitivt att skydda dina växter från ljus nu när solen äntligen börjat skina kan det vid den här tiden på året faktiskt vara bra att skugga växter som finns på varma och soliga platser i trädgården. Detta för att minska risken att de tar fart och börjar växa i solskenet för att sedan frysa om det kommer ett par kalla dagar. Många växter klarar det, men det kan också innebära att växterna skadas och att blomningen i värsta fall helt uteblir.

Många av trädgårdssajterna tipsar också om att redan nu börja hålla utkik efter mördarsniglar som vaknat till liv efter vintern. Ju fler som tas bort nu, desto mindre besvär senare under säsongen.

Överhuvudtaget handlar mars och april i trädgården mycket om uppstart och förberedelser. Gödsla gräsmattan, räfsa undan kvistar och löv som legat kvar sedan i höstas, frösådd, förodling av grödor, städning av växthus och drivbänkar, ta sticklingar, klipp ner övervintrade växter, se över trädgårdsredskapen så de är redo. Givetvis avgör vädret exakt när du ska göra det ena eller det andra, i grund och botten handlar det om när tjälen släpper och när värmen kommer. Men även om det är en tid för förberedelser så nog finns redan nu tid att njuta av trädgården. Ställ fram utemöblerna och trivs i de första varma vårdagarna, njut av vårlökarna som börjar titta fram. När du läser det här har kanske de allra första, de som visar sig så fort snön börjar smälta, redan blommat över men fler följer. Krokusar, påskliljor, de första tulpanerna. Nu är det igång, nu blommar trädgården ända till hösten.

Text: Nicklas Remmegård