Världens 10 bästa bilmuseer

Sverige kryllar av intressanta bilmuseer som kan förgylla din semester. Vill du däremot ha ett minne för livet så är det bara att lyfta blicken. Det finns ett antal samlingar ute i stora vida världen som kan jämföras med konstskatterna i Louvren – både vad gäller exklusivitet och värde. Men vilka rullande kulturinstitutioner ska man besöka? Det handlar givetvis om intresse och därför har vi även vägt in allt ifrån utställningsmiljö till fordonsutbud. Varsågoda, här är världens 10 bästa bilmuseer!

Text: Johannes Gardelöf och Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB

10. The ZeitHaus Museum (Autostadt) 

Adress: Stadtbrücke, Wolfsburg, Tyskland

Hemsida: https://www.autostadt.de

● Wolfsburg är hemmaplan för Volkswagen-koncernen och här har man byggt upp en alldeles egen nöjespark med bilen i centrum. Autostadt vräker ut sig på 28 hektar och har något för alla i familjen oavsett ålder. Vi stannar dock upp vid ett gigantiskt glaskomplex på fem våningar där man kan njuta av klassiker från hela världen. The ZeitHaus Museum visar epokerna i fordonsutvecklingen och tar dig med på en resa 130 år tillbaka i tiden. Här finns även hotell, restauranger och har du köpt dig en ny Volkswagen så kan du hämta din bil här.

9. The Louwman Museum

Adress: Leidsestraatweg 57, Haag, Holland

Hemsida: https://www.louwmanmuseum.nl

● I holländska Haag finns en av världens största privata samlingar och det tack vare Pieter Louwman. Nu är det förvisso sonen Evert som tagit över ratten men efternamnet Louwman klingar välbekant i bilkretsar eftersom familjen är generalagent för en rad varumärken hemma i Holland. Förutom 300 bilar så innefattar samlingen även skulpturer, troféer och diverse bilrelaterad konst. Här kan du inte minst njuta av Elvis Presleys sista Cadillac Fleetwood samt James Bonds Aston Martin DB5 från filmen Goldfinger.

8. Ferrari Museum

Adress: Via Alfredo Dino Ferrari, 43, Maranello, Italien

Hemsida: https://museomaranello.ferrari.com

● Det är i italienska Maranello som sportbilarna med den stegrande hingsten i grillen avlas fram och givetvis har Ferrari ett alldeles eget museum. Byggnaden på 2500 kvadratmeter ligger snyggt inbäddad mellan drömfabriken och testbanan Fiorano – alla besökare befinner sig alltså mitt i händelsernas centrum. Här kan man uppleva allt ifrån legendariska formelbilar till senaste vrålåken eller varför inte prova på en äkta racingsimulator? När du ändå befinner dig i Modena så missa inte att besöka Lamborghini-museet i Sant’Agata Bolognese.

7. Toyota Automobile Museum

Adress: 41-100 Yokomichi, Nagakute City, Aichi Prefecture, Japan

Hemsida: https://toyota-automobile-museum.jp

Strax utanför japanska Nagoya ligger Toyota Automobile Museum men låt inte namnet lura dig – här visas nämligen 140 rullande klenoder från jordens alla hörn. Utställningen är uppdelad i tretton olika zoner där varje zon speglar en gyllene tidsålder. Vi stannar upp lite extra i tian eftersom här visas en raritet som skänkts till museet av skådespelaren Toshiaki Karasawa. Det rör sig om en specialtillverkad Toyota 2000 GT som användes av ingen mindre än Sean Connery i filmen ”Man lever bara två gånger”.

6. National Motor Museum

Adress: Beaulieu, Brockenhurst, England

Hemsida: https://nationalmotormuseum.org.uk

● Beaulieu ligger bara två timmars bilresa från London och den lilla idyllen med 800 invånare är hemmaplan för National Motor Museum. Det här är ett fantastiskt museum som visar upp allt ifrån Donald Campbells Bluebird CN7 till den flygande filmkärran Chitty Chitty Bang Bang. Utbudet är magnifikt och allt presenteras i en miljö som får tankarna att sväva i väg till fornstora dagar när greven av Montagu lade grunden till samlingen. Här finns även en sidoavstickare i form av bilarna som misshandlats av Jeremy Clarkson & co i Top Gear.

5. Mullin Automotive Museum

Adress: 1421 Emerson Avenue, Oxnard, USA

Hemsida: https://mullinautomotivemuseum.com

●Art Déco kommer från franskans art décoratif som betyder dekorativ konst och på Mullin Automotive Museum finns några av världens vackraste bilar i denna genre. Samlingen är minst sagt exklusiv och ägs av den amerikanske miljardären Peter Mullin. Innanför väggarna hittar vi främst franska klassiker i absolut världsklass och däribland en av blott två existerande Bugatti Type 57SC Atlantic. Mullins pärla från 1936 är en ljusblå skönhet och färgen passar perfekt med tanke på att Stilla havet är museets närmaste granne.

4.Henry Ford Museum

Adress: 20900 Oakwood Boulevard, Dearborn, USA

Hemsida: https://www.thehenryford.org

● I amerikanska Dearborn, strax utanför Detroit, ligger Fords huvudkontor och dessutom landets till ytan största museum. Utställningen fokuserar sig på Henry Fords livsgärning men innehåller förutom bilar även ånglok och flygplan. Man kan exempelvis bekanta sig med limousinen som John F. Kennedy färdades i vid dödsskjutningen den 22:e november 1963 och en annan pärla är president Franklin Roosevelts svarta Lincoln som rullade under smeknamnet ”Sunshine Special”.  Här kan man verkligen känna av historiens vingslag!

3. Mercedes-Benz Museum

Adress: Mercedesstraße 100, Stuttgart, Tyskland

Hemsida: https://www.mercedes-benz.com

● Mercedes har en historia som andra bilmärken bara kan drömma om och det avspeglar sig på dess stjärnspäckade museum i Stuttgart. Det här är ett paradis på 16 500 kvadratmeter och som inte minst visar upp ”världens första bil” som fick sitt patent den 29 januari 1886. Givetvis får man heller inte missa utställningens 300 SLR Uhlenhaut Coupé som numera kan titulera sig ”världens dyraste bil”. Det var nämligen här på museet som ett av blott två exemplar rullade under klubban förra året och slutbudet landade på 1,4 miljarder kronor.

2. National Automobile Museum (Schlumpf Collection)

Adress: 17 rue de la Mertzau, Mulhouse, Frankrike

Hemsida: https://www.musee-automobile.fr

● Världens exklusivaste bilmuseum är utan minsta tvekan National Automobile Museum i Mulhouse. Samlingen är resultatet av bröderna Hans och Fritz Schlumpf som i största hemlighet dammsög världsmarknaden på Bugattibilar under femtiotalet och sedan dess har värdet fullständigt exploderat. Här kan man njuta av ett hundratal skönheter från den franska bilhantverkaren och inte minst två av enbart sex tillverkade Bugatti Type 41 Royale. Men det finns även 350 andra rullande klenoder vars historia berättas i en superintressant miljö.    

1. Petersen Automotive Museum

Adress: 6060 Wilshire Boulevard, Los Angeles, USA

Hemsida: https://www.petersen.org

● Listans guldkorn tillika förstaplats knips av Petersen Automotive Museum. Den spektakulära byggnaden på Wilshire Boulevard i Los Angeles kostade över 900 miljoner kronor att uppföra 2015 och inuti visar en spektakulär bilvärld upp sig på över 100 000 kvadratmeter. Här kan man titta på allt ifrån nya Bugatti Chiron till Steve McQueens otroliga Jaguar XKSS från 1956. Samlingen innehåller drygt 400 bilar varav häften förvaras i ett underjordiskt valv. Det här är ett museum som alla bilintresserade måste besöka minst en gång i livet!