Hört & Hänt: Bilnyheter från världens alla hörn!

Dacia pikar BMW  

Den rumänska biltillverkaren Dacia slänger en rejäl känga till BMW efter att bayrarna beslutat att debitera sina kunder för, hör och häpna, sätesvärme. Den nya prenumerations-tjänsten erbjuds på utvalda marknader och kostar i runda slängar 200 kronor i månaden. Dacia har däremot finessen som standard och för att hjälpa frusna BMW-själar i England skänker lågprismärket bort en nymodighet helt gratis. Det rör sig om flaskor som kan fyllas med varmvatten och vars plyschfodral begåvats med Dacias-logotype.

Porsche fyller 75 år

Det var 1948 som Ferry Porsches dröm om en sportbil blev verklighet. Den första modellen fick namnet 356 och i år firar således Porsche 75 år som biltillverkare. Det ska naturligtvis firas och man gör det med en födelsedagspresent till sig själva. Vision 357 är en hyllning till originalet och har begåvats med en mittmonterad boxersexa på 493 hästkrafter. Själva konceptbilen är ett försök att förena det förflutna med nutiden och framtiden. Hur tycker du att tyskarna lyckats?

Sko dig på airbags

Återvinning ligger i tiden och den ena branschen efter den andra ansluter sig till den gröna vågen. Nu har även skospecialisten Asics snörat in sig på modet och senaste nytt är löparskor tillverkade av gamla krockkuddar. Tillsammans med Toyoda Gosei, som ägs av Toyota, har man lyckats lösa knuten med att återvinna just airbags. Materialet har många fördelar eftersom det är slitstarkt, flexibelt och tåligt, vilket gör det lämpligt till just skor. För den som önskar gå omkring i på ett par Asics Gel-Sonoma 15-50 så är priset 1 330 kronor.

Tionde gången gillt

Filmserien Fast & Furious rullar mot en storslagen final. Vin Diesel och Michelle Rodriguez slår sig en sista gång samman för att trycka gasen i botten i en rafflande biorulle om gänget som älskar att bränna däck. Fast X är en av de dyraste filmerna som någonsin spelats in och budgeten uppgår till hutlösa 3,4 miljarder kronor. Förutom alla topptrimmade vrålåk så är lönelistan en stor post då man valt att värva flera tunga namn. Spänn fast säkerhetsbältet för den 19:e maj är det galapremiär för den tionde och sista filmen.

Världens dyraste nybilsköp

Det finns galna samlare och hungriga investerare som är beredda att betala storkovan för bilskatter på fyra hjul. Nu har Bugatti skrivit in sig i världens historieböcker efter att ha norpat titeln ”världens dyraste nybilsköp”. Auktionen genomfördes i samarbete med anrika RM Soteby´s i Paris och efter budstriden stod det klart att sista exemplaret av Chiron Profilée gått under klubban för smått ofattbara 111 miljoner kronor. ”Summan kommer oavkortat att skänkas till välgörenhet” lovar Bugatti.

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB