Foto: Blomsterfrämjandet

Förbered trädgårdsvåren i februari

I februari känns kanske den prunkande trädgården med väldoftande blommor och surrande bin långt borta, men faktum är att det redan nu finns mycket du kan göra för att få den vackra trädgård du vill ha framåt sommaren.

Inte minst är det ett bra tillfälle att planera trädgården inför våren och att när årets frökataloger dyker upp kika runt och redan nu börja beställa fröer. Faktiskt är det en hel del som också med fördel kan försås nu för att hinna utvecklas ordentligt. Grönsaker som chili och kronärtskocka kan exempelvis sås i kruka inomhus för att sedan sättas ut framåt vårkanten, men även blommor som pelargon, heliotrop och jätteverbena mår bra av att komma i jorden tidigt.

Det är vid den här tiden på året också bra att tänka på att tung snö kan skada dina växter och att det därför kan vara en god idé att borsta bort snö från grenar och buskar. Det gäller framförallt om det är stora mängder snö, då grenar kan knäckas när det blir töväder och snön blir blöt och tung. Som många trädgårdsbloggare lyfter ska man inte heller glömma småfåglarna. Det är nu de har som tuffast att hitta mat, och därför kan det vara en god idé att hjälpa dem med lite extra föda. Se det, påpekas på flera håll, som en gentjänst för att fåglarna hjälper dig äta upp ohyra under sommaren.

Annat som lyfts fram är att skydda träd från rådjur och gnagare, exempelvis genom stamskydd eller bara så enkelt som att trampa till snön runt om så att smågnagare inte kan ta sig fram till träden under det skyddande snötäcket. Blomsterlandet lyfter också fram att det är en god idé att gå så lite som möjligt på gräsmattan för att minska risken för skador på gräset, och gjorde du inte i ordning trädgårdsredskapen innan du ställde undan dem i höstas kan det vara läge att passa på nu så de är rena, slipade och fräscha när våren kommer.

Text: Nicklas Remmegård