Be-Green Active 0091

Plantera i höst för härlig trädgårdsvår

Bara för att hösten smyger sig på är inte trädgårdssäsongen över. Många lökar ska exempelvis planteras på höstkanten, och hösten är också en lämplig tid till för att plantera allt från perenner till lövfällande träd och buskar.

Att plantera på hösten innebär att etableringen blir säkrare och att växterna får en tidigare start. När våren kommer finns de redan på plats med rötter i jorden och kan därmed komma igång direkt när tjälen går ur marken, vilket dels innebär att de hinner växa och blomma mer men också att de jämfört med vårplanterade växter har större möjlighet att klara exempelvis försommartorka, menar trädgårdsmästaren Robert Stenbom på Blomsterlandet.

Anna Theorin på odla.nu lyfter även fram spenat och ruccola som två växter som kan vara lämpliga att så framåt höstkanten. Hon menar att de ofta går i blom om de sås på sommaren, men att de växer fort och kraftfullt i det kallare vädret, och att de tål en hel del kyla vilket gör dem trevliga att ha i köksträdgården när annat börjar tappa sugen. Även aklejor kan sås i krukor under hösten och lämnas ute under vintern för att sedan planteras ut i rabatten till våren. Även sättvitlök ska sättas i jorden nu för att kunna skördas nästa sommar.

Hösten är också tid att städa trädgården inför vintern, men det ska göras med måtta. Perenner klarar exempelvis vintern bättre om de får behålla bladen. Ligger stora mängder löv på gräsmattan är det dock bra att ta bort dem för att undvika skador på gräset. Ett och annat löv får dock gärna ligga kvar för maskarna att ta hand om. På ovan nämnda sajt tipsar Sylvia Svensson om att köra över löven med gräsklipparen för att underlätta för maskarna. Hon påpekar också att blad och frukt med svampangrepp bör grävas ned eller brännas för att undvika att svampsjukdomar sprids i trädgården. Övriga löv kan dock med fördel läggas i komposten eller i rabatten för att skydda mot tjälen.

När du ändå är igång och förbereder trädgården för vintersäsongen kan det också vara läge att se om trädgårdsmöblerna behöver oljas. Då klarar de vintern bättre, och du slipper förhoppningsvis göra det när du ställer ut dem igen till våren och bara vill njuta av solen.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Blomsterfrämjandet, Pixabay, Freepik