Mikael Emtås är nöjd med ALVI.

Radikalt sänkt elförbrukning med ALVI

Mnytt har tidigare rapporterat om Lars-Erik Skagerlunds uppfinning ALVI som radikalt kan sänka energiförbrukningen för fritidshus som är vinterställda med grundvärme. Nu har systemet testats i skarpt läge och resultaten är goda.
– Resultatet är över förväntan, säger Mikael Emtås som före vintern installerade ALVI i sommarstugan. 

Enkelt uttryckt mäter ALVI temperatur ute och inne samt luftfuktigheten inomhus och reglerar temperaturen därefter. För att undvika fukt- och frostskador har man vanligtvis omkring tio grader inomhus när stugan står oanvänd under vintern. Om man har vinterstängt vattnet, kan temperturen sänkas till minusgrader utan risk för att konstruktionen eller textilier i stugan skadas, eller att så kallad stuglukt uppkommer då kall luft vanligtvis är torr. ALVI anpassar alltså inomhustemperaturen efter luftfuktigheten, och kapar på så sätt behovet av underhållsvärme vintertid.

Mikael har under åren fört bok över elförbrukningen, och siffrorna är tydliga: ALVI fungerar. Under perioden februari till april 2020 förbrukade stugan cirka 2600 kWh, året därpå omkring 4300 kWh för att i år, när ALVI varit installerat, sjunka till 1500 kWh under samma period; en minskning som gör stor skillnad på elräkningen.
– Resultatet är förvånansvärt bra, säger han. Besparingarna vi sett är så kraftfulla att även om det skulle finnas några smärre fel i siffrorna kan vi säga att det fungerar över förväntan, och i det rådande världsläget med skenande energipriser har installationen häpnadsväckande kort återbetalningstid.

Mikael är jättenöjd med ALVI och ser fram emot att köra det några år för att få fler referensuppgifter. För närvarande byggs en gäststuga på tomten och efter att ha sett hur effektivt ALVI är finns ingen tvekan.
– Jag kommer sätta in ALVI där också.

Text & foto: Nicklas Remmegård