Svaren på vanliga frågor om sommarblommor

Volym – varför är det så viktigt?

Vilken volym det är på det kärl som sommarblomman ska växa i över sommaren bestämmer till stor del hur lyckad din plantering blir. För liten jordvolym gör det i princip omöjligt att lyckas med planteringen eftersom växternas rotsystem inte kan utvecklas. Ju mer starkväxande sorten är desto mer utrymme behöver också rotsystemet. 

Jord – måste jag byta jord?

Många undrar om det går att använda fjolårets jord som ofta är kvar och det går utmärkt. Ta först bort alla gamla växtrester, luckra sedan den kvarvarande jorden och fyll på med ny frisk jord och näring, till exempel hönsgödsel.

Vad ska jag göra med plastkrukor och plastkragar?

De allra flesta sommarblommor behöver planteras om i större krukor när de kommer hem från butiken. Den lilla krukan plantan står i vid inköpstillfället är ofta genomvävd av rötter och plantan har förbrukat den näring som fanns i jorden. Innan växterna sätts i ny kruka ska rotklumpen genomvattnas ordentligt, eftersom rötterna annars kan få svårt att få kontakt med den nya jorden. 
Krukor och plastkragar sorteras i plastavfall.

Placering

De flesta sommarblommor vill ha ett soligt och ljust läge. Alla har inte möjlighet att välja den bästa placeringen, och har man till exempel bara en skuggig balkong i österläge så är det inte hela världen. De allra flesta sommarblommor fungerar utmärkt även om inte läget är perfekt. 

Tips för lite svårare lägen

I väldigt skuggiga lägen rekommenderar vi flitiga Lisa, lyckliga Lotta, begonia och fuchsia som bjuder på sagolik blomning även utan sol. Klockranka är en bra klättrare som ger volym. Även tagetes klarar skugga mycket bra.

I halvskugga utvecklas ageratum, begonia, bidens, dockkrage, dahlia, tvillingblomma, fuchsia, flitiga Lisa, lobelia, blomstertobak, husarknappar, tagetes, krasse och trädgårdsverbena väl.
Även extremt gassiga lägen kan vara svåra, men surfinia, hängpelargon och kryddväxter klarar det mesta.

Vatten – när och hur ofta?

Sommarblommor behöver rikligt med vatten för att utvecklas och blir frodiga. 
Varma och gassiga dagar behöver man som regel vattna varje dag. Det står ofta att det allra bästa är att vattna på morgonen. Det stämmer, då hinner jorden torka upp under dagen och risken för svampangrepp är minst. 

Näring – behövs det?

Ja, sommarblommor behöver näring! De blommar rikligt och intensivt under en lång tid och för det krävs näring!

Vad är det för skillnad på näringslösning och långtidsverkande näring?

Blomsterfrämjandet rekommenderar alltid att regelbundet vattna sommarblommor och även krukväxter med svag näringslösning. Anledningen till rekommendationen är att det ger växten ett jämt tillflöde av näring och någon brist uppstår aldrig. Vi tror också att det är lättast att komma ihåg.

När det gäller näring finns ett alternativ till att vattna med svag näringslösning och det är långtidsverkande näring. Det är små korn av näring som löses ut efter hand när de tillsätts i jord. Många jordblandningar innehåller långtidsverkande näring och det går även att köpa och själv blanda i jorden. Då behövs initialt inte någon näringsbevattning. 

Måste jag plocka bort vissna blommor och blad?

Nej det måste du inte, men de flesta sommarblommor mår bättre av att bli lite putsade då och då. Dels ser växterna fräschare ut, dels gynnas ny knoppsättning och blomningen blir rikare. Dessutom håller sig blommorna friskare. Speciellt vid fuktigt och blött väder är det en fördel att ta bort vissna blommor och blad. Det gör att gråmögel kan bildas vilket skapar fula fläckar på bladen.

Vilka sommarblommor är bäst?

Det är en fråga som är omöjlig att besvara eftersom den är så subjektiv. Här ger vi några tips på sommarblommor som ofta inte ser så mycket ut i butiken men som blir sagolikt vackra när de får växa till sig och kanske har ett lite otippat skönhetsvärde!

Snötörel, Gyllenlack, Femtunga, Svartöga, Nemesia, Hängzonalpelargonsorterna, Sofieromarguerit.

Blomsterfrämjandet/Hanna Wendelbo