Gyllenlack, penséer, gräs och primula i en vårig mix. Foto: Peter Carlsson

Vårflirt för trappa och balkong

Dagarna blir allt ljusare och redan är det meteorologisk vår längst ner i södra Sverige. Solens härliga närvaro lockar till färgrika krukplanteringar på såväl trappa, terrass och balkong. 

Och visst har man lust att vissla hela vägen till årets första besök på plantskolan för att köpa penséer, gyllenlack, bukettranunkel och primula! Tänk på att frostrisken långt ifrån är över så välj växter som tål några minusgrader.
Penséer, lökväxter, gyllenlack och alun-rot  är bra att börja med. Om snart  hittar man även svenskodlad spetsmössa på plantskolorna som också är fin i vårkrukan. Det går fint att plantera vårblommorna i vanlig planteringsjord och sedan vattna regelbundet med svag näringslösning.

Både gyllenlack och penséer finns i massor med olika färger som orange, gult, lila, purpur och blått och blommorna kan vara fyllda eller enkla.

Efter livet i krukorna kan alunrot och spetsmössa växa vidare i rabatterna och lökväxterna kan planteras ut för att blomma om nästa vår. Längst ner i söder kan även gyllenlack övervintra utomhus. När penséerna börjar se risiga ut kan de med fördel planteras om och klippas ner och sedan har man blommor att dekorera såväl sallader som bakverk med hela sommaren. Varför inte frysa in dem i iskuber och servera i saft och drinkar under varma sommardagar!

Källa: Blomsterfrämjandet