Tycker du att hyacinter doftar gott? Merparten av de svenska trädgårdsmästarna märker sina hyacinter med doftkoder. Du kan därför välja om du önskar blommor med svag, medel eller stark doft. Foto: Emilia Ahlgren

Karl Fredrik tipsar om årets bubblare

Länge har hyacinten varit en typisk advents- och julblomma för oss svenskar. Men nu börjar hyacinter även dyka upp i allt större utsträckning på våren. Hyacinter i ljuva pastelltoner av rosa, ljusgult och aprikos är omåttligt populära och kallas ofta vårhyacinter.

De hyacinter som säljs nu är botaniskt sett samma växt som de hyacinter som finns i advent. Det vetenskapliga namnet är Hyacinthus orientalis. Skillnaden är att de hyacinter som finns nu på våren blommar naturligt, medan de hyacinter som finns till jul är behandlade med kyla för att blomma så tidigt. 

En som tycker mycket om vårhyacinter är Karl Fredrik Gustafsson. Vi har besökt Karl Fredrik på Eklaholm på Österlen och han delar med sig av sina bästa hyacinttips här.

More is merrier
Karl Fredrik är inte så mycket för det måttfulla utan tycker om att ösa på. Placera gärna många hyacinter tillsammans i en stor låda, urna eller korg vid entrén. 

Foto: Emilia Ahlgren

Välkomnande trappa
På sin trappa har Karl Fredrik placerat många terrakottakrukor med hyacinter blandat med andra tåliga vårblommor som penséer och primula. Det är en mäktig inramning och en underbar plats för fikastunder. 

Foto: Emilia Ahlgren

Hyacinter trivs ute
Hyacinter blommar längre vid svala temperaturer. De fungerar ypperligt att använda inne, men då blir blomningen inte lika långvarig. Karl Fredrik tipsar om att hyacinter passar fint att använda i uterummet och på den inglasade
balkongen. Där är det svalt på natten men skönt under dagen.

Glöm inte att vattna
Hyacinter behöver vatten, men undvik att vattna direkt på löken. Näring behöver inte tillsättas, den finns redan lagrad i löken. 

Foto: iBulb/Blomsterfrämjandet

Fint i rabatten
Hyacinter är fina att plantera i rabatten, gärna tillsammans med andra vårblommor som tulpaner och narcisser. 

Foto: iBulb/Blomsterfrämjandet

Hemmakontoret
Hemmakontoret är här för att stanna. Pigga upp dig vid skrivbordet med en kruka med hyacinter i.

Foto: iBulb/Blomsterfrämjandet

Vilken doft föredrar du?
Tycker du att hyacinter doftar gott? Merparten av de svenska trädgårdsmästarna märker sina hyacinter med doftkoder. Du kan därför välja om du önskar blommor med svag, medel eller stark doft.  

Foto: iBulb/Blomsterfrämjandet

Kan julens hyacinter sparas?
Många frågar om det går att spara sina hyacinter från julen, plantera ut dem i trädgården och få dem att blomma om. Karl Fredrik berättar att det går bra. Däremot förklarar han att du inte kan förvänta dig lika kraftig blomning som från de hyacinter som säljs nu på våren. 

Foto: iBulb/Blomsterfrämjandet

Samplantera mera!
Gör gärna en liten samplantering med vårens lökväxter. Krukan kan med fördel flyttas ut på natten så håller växterna längre. Här har hyacinter i olika färgnyanser samplanterats med pärlhyacint i en turkosfärgad vårkruka. 

Hyacinter till påsk
Till påsk är det fint med hyacinter i ljuva gula nyanser. 

Text & Foto: iBulb/Blomsterfrämjandet
Foto: Emilia Ahlgren