Hört & Hänt: Bilnyheter från världens alla hörn!

Beckham lirar med Maserati

David Beckham må ha lagt fotbollskorna på hyllan men den forne mittfältaren lirar numera i den italienska ligan. 46-åringen har nämligen signerat ett kontrakt med Maserati och är därmed bilföretagets globala märkesambassadör. Efter att ha testkört nya Maserati MC20 på Autodromo di Modena så fällde Beckham orden: ”MC20 är utan tvekan den perfekta supersportbilen”. Fast med tanke på sponsorskapet så kanske man bör ta engelsmannens ord med en rejäl klackspark.

Folkabussen är tillbaka

Vad sägs om en retroinspirerad folkabuss i modern tappning? Volkswagen ID. Buzz bjuder på klassiska former och modern teknik – för under skalet är allt elektriskt och man ska ta sig runt femtio mil på en laddning. Interiören saknar såväl klassiska knappar som reglage och de flesta funktionerna styrs med hjälp av touchknappar. Tack vare familjebussens gigantiska panoramaglastak kan man njuta av stjärnklara nätter och himmelska vyer. Nya Volkswagen ID. Buzz har världspremiär den nionde mars, men går redan nu att förhandsboka.

Frankrike är ute och cyklar

Franska regeringen tar i med hårdhandskarna och från den första mars träder en ny lag i kraft för att minska bilanvändandet. Företag som önskar göra bilreklam måste märka sina annonser och kampanjer med en av följande tre fraser: ”för korta resor gå eller cykla”, ”tänk på att samåka” eller ”använd kollektivtrafiken dagligen”. Hashtaggen #SeDéplacerMoinsPolluer, som betyder förflytta dig utan att förorena, måste även den finnas med och om någon annonsör missar den nya lagen väntar böter på uppemot en halv miljon kronor.

Honda med stort hjärta

Barnsjukhuset CHOC i Kalifornien har fått ett nytt transportmedel. Honda Shogo är en liten elbil som ska transportera patienter från behandlingsrummen till sjukhussängarna och ersätter därmed den traditionella rullstolen. Kärran är utrustad med smart teknik som mäter exempelvis andning samt hjärtfrekvens så läkarna hela tiden kan hålla koll på barnets hälsostatus. Givetvis finns plats för favoritnallen och varje förare får rita sin egen nummerplåt.  

Ny trehjuling på väg

Det finns många biltillverkare men bara en bilhantverkare som existerat i över 110 år. Vi talar naturligtvis om brittiska Morgan som fortfarande drivs som familjeföretag – i fjärde generationen. Snart är det dags för en ny trehjuling att rulla ut från fabriken i Malvern och som en liten aptitretare på vad som komma skall så har vi fått en första designskiss. Vad som gömmer sig i maskinrummet talas det tyst om, men det rör sig om en trecylindrig bensinare som hämtats från Ford.

Silverpilen tar en sista tur

Vem tror du att du är – Stirling Moss? Det legendariska citatet kommer från en brittisk polis efter att ha stoppat en fortkörare i London och döm om konstapelns förvåning när det visade sig vara just Stirling Moss bakom ratten. Racinglegenden avled den tolfte april 2020 och som en hyllning genomförde Mercedes nyligen en sista åktur i hans 300 SLR som segrade i Mille Miglia 1955. Platsen var naturligtvis London och färden gick med poliseskort hem till frun Susie där även sonen Elliot mötte upp. Silverpilen får nu en permanent utställningsplats på Mercedes museum i Stuttgart.

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB