Torbjörn Magnusson och Jack Herhold framför sitt bygge, här ska bli veranda när allt är klart.

Bygger sommarparadis i Ölme

I natursköna Sunnäs i närheten av Ölme står snart ännu en sommarstuga färdig. I mars gjöts plattan, till midsommar ska det vara klart för inflyttning.

När Mnytt kommer på besök börjar bygget närma sig sluttampen. Med ett par, tre veckor kvar återstår målning av utsidan och ytskikt inne, samt montering av köksinredning. Därtill ska en veranda byggas med utsikt över vattnet, berättar Jack Herhold som tillsammans med Torbjörn Magnusson driver Jack och Torbjörn Bygg som ansvarar för bygget.

Stugans ägare har Torbjörn och Jack gjort flera andra jobb för tidigare, bland annat gjorde man en utbyggnad av en närbelägen stuga berättar de. De tycker det känns ”gött” att kunden uppskattat deras arbete och valt att anlita dem igen.
– Det är roligt att vi får återkomma, bättre betyg kan man inte få.

Stugan är inte på mer än 60m² men här finns både alla bekvämligheter med indraget vatten och avlopp. I grunden är det ett nyckelfärdigt hus, men utifrån kundens önskemål har man gjort vissa ändringar.
– Kunden tyckte att det var ett för litet badrum, så vi flyttade en vägg och gjorde det större, berättar Torbjörn.
Den här typen av jobb, av vilka de har några stycken varje år, är roliga i och med att de erbjuder omväxling och att man får göra alla moment, menar de. För de delar i bygget de inte själva kan eller får utföra anlitar de underentreprenörer såsom målare, elektriker och rörmokare som utför arbetet. 
– Där är det viktigt att det kuggar i så det inte går dagar utan att någon är här, men det har inte varit några problem utan allt har flutit på. Det har varit full rulle hela vägen sedan vi började.

Huset ligger på en liten höjd med storslagna vyer utanför det glasparti som täcker ena kortänden. Strax nedanför, på andra sidan ett grönskande fält syns en vik av Vänern. Blåsiga dagar kan det friska i rejält, vilket man blev varse under de dagar i mars och april då vädret var närmast vinterlikt. Sedan dess har vädret blivit varmare, naturen gått från gråbrun till grön för att vid vårt besök en bit in i juni stå i full blom.
– När vi började fick man ha långkalsonger och pälsa på sig för att inte frysa, skrockar Jack, men nu vill man nästan ha bara snickarbyxorna.
Det fläktar lätt från sjön, en bit bort går en häst och betar. Här kommer stugans ägare få ett riktigt sommarparadis.

Text & foto: Nicklas Remmegård