Bild från invigningen av OS i London 1948.

En bit idrottshistoria såld på auktion

Tidigare i maj gick en rulle 16mm-film under klubban vid Växjö Auktionskammare. Det intressanta är dock inte rullen i sig, utan dess innehåll. På rullen finns en kavalkad av de svenska insatserna under OS i London 1948, ett av Sveriges mest framgångsrika OS någonsin med totalt 44 medaljer.

London 1948 var ett olympiskt spel som präglades av det världskrig som tre år tidigare ännu rasat. På engelska har det blivit känt som the austerity games (ung. de sparsamma spelen). Inte en enda ny arena byggdes, och de aktiva inhystes i redan befintliga boenden. Att spelen hölls i svallvågorna av kriget är givetvis en förklaring till den svenska medaljskörden. Stora delar av Europa hade lagts i ruiner och återhämtningen hade precis inletts. Det fanns helt enkelt annat att lägga resurser på än sport, samtidigt som många unga som under andra omständigheter blivit framgångsrika idrottare stupat eller invalidiserats under kriget. Därtill tilläts varken Tyskland eller Japan att delta, medan Sovjetunionen valde att avstå.

Det bör dock nämnas att Sverige gjort starka resultat även under tidigare olympiska spel och ständigt låg topp tio i medaljligan, men då som regel med runt 25 medaljer per spel.

Om Sverige som nation gjorde ett starkt OS stod faktiskt vårt östra grannland för en av spelens enskilt mest imponerande prestationer. I tävlingarna i bygelhäst fick Veikko Huhtanen, Heikki Savolainen och Paavo Aaltonen exakt samma poäng och fick dela på guldet. Inget ont om finsk idrott, men tre finska guldmedaljörer i samma gren i samma OS lär dröja innan vi ser igen. I alla fall i bygelhäst. Nämnde Huhtanen var för övrigt spelens mest framgångsrika deltagare med hela fem medaljer, varav tre guld. För Sverige var kanotisten Gert Fredriksson bäst med två guldmedaljer.

Världen och idrotten har, på mestadels gott, förändrats sedan 1948. Ett lika framgångsrikt OS som 1948 lär vi inte få uppleva igen, i alla fall inte under överskådlig tid.

Filmrullen med de svenska insatserna från London 1948 hade ett utrop på 500 kronor och klubbades för 375. Billigt för en bit historia.

Text: Nicklas Remmegård