12 tips för att lyckas med dina pelargoner

Under Coronapandemin har miljontals människor för första gången börjat att odla. Det gör att det finns många nyblivna odlare runt om i landet som väntar på att få dra igång odlingssäsongen. 

I början av sin odlingskarriär kan det kännas tryggt att satsa på en växt som inte är allt för komplicerad och som svarar bra på skötsel och omtanke. En av våra allra populäraste växter i Sverige, och tillika en av de allra enklaste att lyckas med, är pelargon. 
Vi har samlat 12 tips på hur du kan få dina gröna fingrar att växa och pelargonerna att blomstra.

Välj pelargon efter hur du ska använda den. Det finns pelargoner som passar både ute och inne. 

1   Välj rätt pelargon för platsen
Det finns en stor bredd av pelargoner i Sverige, vilken du ska välja beror på hur du ska använda den. Här är en översikt över de vanligaste pelargonerna och hur du använder dem.

Zonalpelargon: Den vanligaste typen av pelargon är zonalpelargon. De passar bäst för placering på fönsterbrädan, i uterum och växthus samt ute, helst skyddade mot regn.

Hängpelargon: Hängpelargon har ett hängande växtsätt och passar till amplar, krukor och balkonglådor utomhus. Klarar regn bra, men passar inte att använda inne.

Interspecifika: Interspecifika är korsningar mellan hängpelargon och zonalpelargon. De kan användas både till balkonglådor, krukor och i rabatter och blommar oavsett om sommaren är solig och varm eller regnig och kall. Lämpar sig bäst utomhus.

Brokbladiga sorter: Brokbladiga pelargoner odlas huvudsakligen för sina vackra blads skull och kan användas både ute och inne. 

Engelsk pelargon: Tidig pelargon som passar inne på fönsterbrädan redan i februari. Kan flyttas ut när risken för frost är över.

Doftpelargoner: Pelargoner som doftar ljuvligt, använd både ute och inne.

2    Plantera ut efter frost
Pelargoner säljs och blommar redan tidigt på våren. Vädret i Sverige är då alldeles för kallt för att pelargonerna ska klara sig utomhus. Vissa pelargoner trivs ypperligt en tid på fönsterbrädan, medan andra mår bättre av att växa utomhus. Framförallt gäller det hängpelargoner och interspecifika som blir väldigt skräpiga inne. Alla pelargoner planteras ut först när risken för frost är över. Ibland står det att pelargonen bör härdas innan den planteras ut. Det betyder att växten under någon veckas tid får komma ut på dagen för att vänja sig vid sin nya miljö, för att tas in igen på kvällen inför natten. Härdning hjälper växten att acklimatisera sig till kallare utomhustemperaturer utan att ta skada.

3    Använd en bra jord
Använd en bra planteringsjord. Många trädgårdsbutiker säljer jordar som är speciellt framtagna för pelargoner, men vanlig planteringsjord fungerar lika bra.

4    Välj tillräckligt stort planteringskärl 
Vilken volym det är på det kärl som pelargonen ska växa i över sommaren bestämmer till stor del hur lyckad din plantering blir. För liten jordvolym gör det svårt att lyckas med planteringen, eftersom jorden torkar ut väldigt snabbt.
För en balkonglåda är en bra riktlinje 20 cm hög x 20 cm bred x längden.
Om du upplever att din pelargon torkar ut för snabbt, plantera om den i större kruka!

Det är lättare att lyckas om pelargonen placeras i ett större planteringskärl eftersom jorden inte torkar upp så snabbt och pelargonen får tillräckligt med vatten. 

5    Ta bort plastkrukor och plastkragar
Innan pelargonerna planteras ut ska rotklumpen genomvattnas ordentligt, eftersom rötterna annars kan få svårt att få kontakt med den nya jorden. Har jorden hunnit bli torr kan man sänka ner hela krukan i en hink med vatten och vänta tills alla luftbubblor har kommit upp.
En del pelargoner har plastkragar som sitter runt växten. Plastkragen ska tas bort innan plantering. Enklast är att klippa sönder den först så att inte blommorna går sönder när den tas av.

6    Plantera inte för tätt
Plantera pelargonerna så att de står en bit ifrån varandra. Det ger dem utrymme att växa och utvecklas. Lite luft runt plantorna är dessutom bra för att undvika uppkomsten av gråmögel vid varmt och fuktigt väder.

7    Välj en ljus plats
Pelargoner härstammar från Sydafrika och de trivs bäst i ett soligt och ljust läge. Ju soligare, desto bättre! De flesta sorter fungerar även i halvskugga till skugga men blommar då inte lika rikligt. Ett vindskyddat läge är att föredra och planteras pelargonen i en rabatt bör den vara väldränerad.

Pelargoner trivs allra bäst i ett soligt läge. 

8   Vrid din planta om du tycker  om symmetri
Det är naturligt för växter att växa mot ljuset, vilket kan göra att pelargonen med tiden blir lite obalanserad. Gillar du symmetri, rotera regelbundet krukan för att bibehålla en jämn form.

Pelargoner växer mot ljuset. Genom att regelbundet vrida dem blir de mer symmetriska.

9   Så ofta ska du vattna
Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet. Pelargoner som står varmt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Några dagar utan vatten klarar alla pelargoner galant och de ska alltid vattnas först när jorden känns torr på ytan. Regnvatten fungerar bra att vattna med.
Regniga perioder kan det bli onödigt blött för pelargonen. Ta då bort faten under krukorna, så att inte överskottsvatten blir stående, utan kan rinna undan.

10  Bästa tidpunkten att vattna
Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt.

Även om det regnar ute torkar amplar snabbt ut. 

11  Ge näring hela säsongen
Det är viktigt att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste sättet att tillföra näring är att regelbundet vattna med en svag näringslösning. 1-2 ml flytande växtnäring till 1 liter vatten.
Alternativt kan du tillföra långtidsverkande näring i jorden vid plantering.

12  Få pelargoner som blommar ända till hösten
Pelargoner kan fortsätta blomma hela hösten. Faktiskt även under vintern, förutsatt att de får tillräckligt med ljus. Ett bra sätt att få många blommor är att främja knoppsättning genom att kontinuerligt plocka bort vissna blomställningar. 
Häng- och interspecifika pelargoner behöver inte rensas eftersom blommorna faller av själva, de är så kallat självrensande. Däremot kan det vara bra att skaka bort de kronblad som fallit ner på underliggande blad. Vid regnigt och fuktigt väder kan annars kronbladen fastna på bladen och ge fläckar som orsakas av gråmögel.

Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Pelargonium for Europe