Dags för omskolning!

För en månad sedan sådde jag tomatfrön med hälften näringsrik planteringsjord i botten i små krukor och toppade sedan med mer näringsfattig såjord med finare struktur. Nu är det hög tid att plantera om småplantorna till egna krukor med näringsrik jord. Tomater är nämligen hungriga. 

Här har jag hela fem småplantor i en liten kruka. Som jag skrev i förra numret, så räcker det med kanske två frön i en kruka, eftersom tomatfrön har bra grobarhet. Här tog sig alla fem.

Man brukar säga att det är dags att skola om till större kruka när plantan fått två bladpar utöver de första så kallade hjärtbladen. Och här börjar det bli trångt.

Jag tar ut plantorna ur krukan och särar försiktigt på dem.

Sedan tar jag och planterar en planta i taget i en större kruka med näringsrik jord, som t.ex. planteringsjord, blomjord eller tomat-/chilijord.

Jag lägger lite jord i botten och sedan placerar jag den lilla plantan långt ner i krukan (det här gäller även för chili och paprika). De utvecklar rötter längs stammen och de blir stabilare på det här sättet.

Det är en bra idé att hålla plantan i ett blad medan man planterar. Håller man i den späda stammen, kanske den bryts av. Håller man i ett blad blir skadan inte stor om olyckan skulle vara framme.

Fyll resten av krukan med jord och vattna. Glöm inte sätta en märketikett i krukan.

Efter 3-4 veckor kan man skola om igen till större kruka. Ett tips är att använda gamla avklippta mjölk-/juicekartonger eller ölglas i plast (med hål i botten), eftersom de är djupa.

Efter ytterligare 3-4 veckor är det dags att plantera plantan djupt ner i en hinkstor slutkruka. Då brukar jag grunda med lite kogödsel, hönsgödsel och benmjöl i botten, så näringen håller längre. Ser du efter någon månad att bladen börjar må dåligt, så är det dags att börja näringsvattna plantan i hinken. Det finns också smarta näringspinnar för just tomater.


Naturligtvis kan man även plantera ut tomaten på friland/pallkrage när dygnstemperaturen är över 10-12 grader. Men glöm inte att skydda dina plantor med fiberduk i någon vecka, så de vänjer sig vid att vara ute.

Ha det gott och lycka till med tomatodlingen!
Anja på Villingen

Anja och Kalle på Villingen bland tomatplantorna.
Foton: Anja Weidt