Alla husbilarna fick plats för uppställning på gården.

Safariträff i Granbergsdal

En helg i slutet av september bjöd Monica och Anders Ivansson till stor återträff för vännerna från Husbilssafari hemma på gården i Granbergsdal.

Monica berättar att de för några år sedan åkte med Husbilssafari till Tyskland och Italien. Sedan dess har de åkt på fler resor, och det var husbilsägare de under dessa resor lärt känna som nu bjöds in.
– Vi bjöd in till en sådan här träff för två år sedan och det var jätteroligt, så nu ville vi göra det igen, säger Monica och nämner att de ville göra något roligt nu när våren och sommaren varit långsam och händelselös för många. Vid den tidigare träffen dukade man upp långbord, men den här gången var upplägget coronaanpassat. Alla åt med egna bestick och satt utanför respektive husbil på säkert avstånd från varandra berättar Monica.
Carola Eklundh som driver Husbilssafari beskriver det som en resetjänst för husbilsägare. Sedan starten 2013 har man arrangerat ett drygt tiotal resor till allt från Lofoten till Florens. Det blir några resor varje år, men just nu ligger man lågt med anledning av coronaläget.

Carola menar att Husbilssafari skapar mervärde för husbilsägaren då man står för arrangemanget, är behjälpliga med praktiska spörsmål och genom sitt kontaktnät kan erbjuda exklusiva upplevelser. Bland annat berättar hon att man besökt producenter av olivolja där man fått ställa upp husbilarna i olivlunden.
– Resan är målet, säger Carola när hon berättar om verksamheten. Hon betonar att man inte åker i kolonn utan deltagarna får ett program och kör i sin egen takt mellan stoppen.
Deltagarna är ofta återkommande, men en stor del gör sin första utlandsresa med husbil hos Husbilssafari.
– Då finns vi med som en trygghet och kan ge råd kring hur det praktiska fungerar i olika länder, menar Carola Eklundh. Hon berättar vidare att det under resorna skapas stor gemenskap mellan deltagarna, och att många vänskapsband lever kvar även efter resan. Utöver Husbilssafaris resor som erbjuder guldkorn och unika upplevelser har vissa exempelvis gjort egna resor tillsammans efter att ha träffats på safariresorna.

Vid träffen i Granbergsdal bjöds på såväl en visning av Skråmforsens kraftstation som skaldjursbuffé, och däremellan hanns både trubadurunderhållning och frågesporter med. Uppslutningen var god, ett femtiotal deltagare och över 20 husbilar berättar Monica, en del så långväga som från Landskrona och Kramfors.
Monica håller med Carola om det sociala och om gemenskapen.
– Det är många vi lärt känna som vi är välkomna att komma och hälsa på när vi vill, säger hon med ett leende.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Ewa Englund & Carola Eklundh