Sofia Tungfelt på Villingen andelsjordbruk.

Dags att plantera

Att odla grönsaker och annat ätbart är något vi på Villingen andelsjordbruk tycker är något av det mest fantastiska man kan ägna sig åt. Vi vill gärna dela med oss av några tips till dig som läser kring olika saker du kan göra i din vardag för att få in odlandet och kanske lite mer grönt i allmänhet i din vardag.

Vi på Villingen andelsjordbruk är tre vänner, Anja, Kalle och Sofia, som börjat odla tillsammans under 2020.
Vårt mål är att må bra, samtidigt som vi producerar mat till våra familjer i första hand och även kan leverera giftfritt odlade grönsaker till boende i Karlskoga/Degerfors med omnejd. Platsen vi odlar på är belägen mittemellan Villingsälven och Våtsjön i Villingsberg.
Så vad i hela friden planterar vi så här års? Jo, vitlöken ska i jorden sent på hösten för att ge dig fin skörd nästa sommar. Var inte blyg med gödsel – vitlök fullkomligen ÄLSKAR näring! 

Gör så här:
1) Välj en plats som har god dränering, en ständigt blöt jord riskerar att få din vitlök att ruttna i vinter. En pallkrage, rabatt eller friland fungerar bra. 

2) När du valt plats för din odling, gödsla jorden med ko- eller hästgödsel, gräv ner bokashikompost (mer 

information kommer i ett annan nummer, leta på nätet till dess, massor av information finns!) om du har, eller annan gödsel du har tillgång till. 

3) Skaffa bra vitlök för odling. Finns hos en del trädgårdsbutiker, annars på nätet, undvik vanlig vitlök från mat-

affären, då den kan vara behandlad för att inte gro eller ha med sig sjukdomar till din jord.

4) Tryck ner varje klyfta, med den breda delen neråt, cirka 5 centimeter ner i jorden med ett mellanrum på 10-15 centimeter. Varje klyfta ger en ny lök om du låter den växa klart till mitten av nästa sommar.

5) På hösten planterar du så sent som möjligt, så att vitlöken precis hinner rota sig innan vinterkylan kommer.

6) När värmen kommer framåt vårkanten är det dags att börja tänka på mer gödsel. Ge gärna en skvätt flytande näring varje vecka, kasta på en näve hönsgödsel lite då och då så växer lökarna till sig.

På våren kan du försiktigt skörda god vitlökblast till sallader, på försommaren har klyftorna blivit milda och goda singel-lökar och under sommaren delar löken upp sig i klyftor.
Lycka till med din plantering så hörs vi igen i nästa nummer av Mnytt – då ska vi prata om att odla helt utan jord inomhus, nämligen att grodda!

Text & foto: Sofia Tungfelt