Höstens bästa inredningstips

– fyra profiler tipsar om sina favoriter

Att inreda utan växter är otänkbart hösten 2020. Många väljer grönt och lummigt, och bladväxter är både trevliga och mjukar upp inomhus. Det finns även många blommiga prydnadsväxter som ger hemmet personlighet. Här berättar fyra profiler om sina favoriter.

My Feldt väljer färg

My Feldt är konditorn och författaren som älskar färg och form. Hennes val i höst är kornettblomma, eller Streptocarpus x hybridus, som dess vetenskapliga namn lyder. Kornettblomman är rikblommande och finns i färger från den mest intensiva blå över till puderdosa och alla blå, vita, rosa nyanser däremellan.
– Jag älskar färg, och för mig är blommor också förmedlare av känslor och minnen. Min mamma tyckte mycket om kornettblomma och när jag växte upp hade vi hela fönsterkarmen full av kornettblommor. Ibland såg de ganska tråkiga ut, men så plötsligt blommade de om med mängder av blommor. Det blev som en happening! Jag uppskattar mycket just att de blommar om, och den otroliga glädje och stolthet som det får mig att känna. Jag har lyckats! berättar My Feldt.

Åsa Myrberg plockar upp höstens naturliga toner

Åsa Myrberg är för många mer känd som signaturen @atmycasa. Hon bloggar för inredningstidningar och jobbar med produktfotografering för olika företag. Hennes känsla för inredning, detaljer och färgkompositioner är fantastisk. 
En av Åsas höstfavoriter är den aprikosfärgade höststjärnan.– Höststjärna finns i både vitt, rosa och sedan några år tillbaka även i aprikos. Jag tycker att den sistnämnda är mycket trevlig och lätt att inreda med på hösten. Färgtonen på högbladen tar upp många av de brända nyanser som finns i naturen på hösten. Den gifter sig fint med vissna blommor och löv och ger ett behagligt intryck i hemmet. Höststjärnan passar dessutom ypperligt tillsammans med pumpor, och blir därför perfekt till Halloween, berättar Åsa.

Maj-Lis Pettersson älskar det rent vita

Maj-Lis Pettersson är känd för många från Odla med P1 där hon är experten som svarar på lyssnarnas frågor. Maj-Lis är en växtsamlare som tar med sig många växter från resor och besök, och hon tar gärna egna sticklingar. 
En av Maj-Lis absoluta favoriter på hösten som hon gärna tipsar andra om är den vita knölbegonian ’Illumination White’, Begonia x tuberhybrida (Illumination-Serien). Egentligen är det en sommarblomma, men den är mycket tacksam eftersom den håller sig fin långt, långt in på hösten.
– Jag tycker att det är en underbar växt! Den är rent vit och otroligt fräsch. Jag har den själv i amplar i mina äppleträd och har tagit massor av sticklingar av den. Illumination tillhör en serie av knölbegonia och det finns även fler färgnyanser i serien, men det är den vita som jag tycker är allra tjusigast! tipsar Maj-Lis.

Mark Levengood målande beskrivningar av vardagens glädje

Mark Levengood är ännu en person som vurmar för begonia som är en av hans höstfavoriter.
Här tycker vi hans härliga formulering på pricken beskriver begonians personlighet: ”Begonior ser man inte på bröllop och begravningar. Nej, begonian hör hemma i vardagen, där den i sin ändlösa variationsrikedom lyser upp den tristaste tisdag och torftigaste torsdag.
Begonian är naturens sätt att säga att varje dag bär på sin egen skönhet och glädje.”
Det är en väldigt fin beskrivning av begonia. Det finns dessutom många olika sorter och arter av begonia, många med vackra blad, andra med färgstarka blommor och vissa till och med doftande!
Mark tipsar vidare om att lyssna på sig själv och välja den sort som passar personligheten – färgstarka blommor, ludna mysiga blad eller dekorativa svulstiga blad. Det finns en begonia för alla!

Foto: Helen Karlsson

Källa: Blomsterfrämjandet