Åke Axelssons kompletta hem har flyttats till Köpenhamn.

Designlegendarens hem och livsverk flyttas till Köpenhamn

En av Sveriges mest betydelsefulla möbel- och inredningsarkitekter, Åke Axelsson, hyllas i en ny dansk utställning för sitt livsverk. Åke Axelssons kompletta hem och arbetsplats flyttas till Köpenhamn, när Bygning A öppnar utställningen ”Velkommen hjem, Åke!”.

I utställningen har Åke Axelssons unika hem och arkitektstudio återskapats så som det ser ut och är inrett i Engarn nära Vaxholm. Med hans klassiska stolar, prototyper, arkivmaterial, inredningsbilder, möbelmodeller, ritningar med mera är miljön ett sorts laboratorium för möbeldesign som utvecklats under flera decennier.

Åke Axelsson (f. 1932) har sedan 1960-talet varit en av de mest efterfrågade inredningsarkitekterna i Sverige. Förutom sin utbildning som inredningsarkitekt är han även utbildad möbelsnickare, och i 60 år har den nu 88-årige Åke Axelsson skapat prisbelönt design och formgivit mer än 200 olika stolar. Han är fortfarande aktiv.
Åke Axelsson har en lång relation till det svenska möbelföretaget Gärsnäs. Han ritade sin första stol för möbelfabriken på Österlen redan 1963. Sedan dess har han arbetat nära företaget i många stora projekt. Flera av hans möbler är mångåriga storsäljare och har gett Gärsnäs sitt formspråk och tilltal. 2003 blev Åke tillsammans med dottern Anna Klockby och hennes man Dag Klockby ägare av företaget. När Åke Axelssons värld visas är det till en stor del också Gärsnäs värld.

Snurrfåtölj Zenit


Text: Björn Hallin