Ponny eller Hummer?

( D e t r o i t – U S A )
För muskelbilsentusiaster är Mustangnamnet heligt – därför rynkade många på näsan när Ford presenterade Mach-E. En helt eldriven version med den klassiska ponnyn i fronten. Ordspråket säger ”friskt vågat, häften vunnet” och mycket riktigt. Ford är redan uppe i 50.000 förhandsbokningar varav jag står för en. Nu har dock orosmoln dykt upp vid horisonten då en färsk Hummer tänker utmana ponnyn.

Ford håller oss på halster och skjuter fram alla leveranser till årsskiftet, vilket betyder att vi som var först får vänta över ett år innan det är dags för premiärturen. Det stora intresset för elsuven i Europa har tagit Ford med storm och det kan faktiskt resultera i att europeiska kunder får sina bilar före oss i USA.
På rekordtid har Fords ingenjörsteam anpassat Mustang Mach-E så den ska tilltala europeiska kunder. Chassi, fjädring och styrning har modifierats. I klarspråk betyder det att bilen reagerar mer ”sportigt” med en mer exakt styrning samtidigt som fjädringen styvats upp. Amerikanska kunder föredrar mjuk komfort och väljer bort det man kallar ”europeisk stötighet”. I väntan på leverans så kan vi i alla fall titta på när skådespelaren Idris Elba rattar bilen eftersom han syns i reklamfilmerna.

Men säg den glädje som varar för evigt – jag har inte ens fått något leveransbesked innan närmaste konkurrenten insåg fördelarna med att låna namn från en bilikon. General Motors letade i arkivet och dammade av supersuven tillika krigsveteranen Hummer som utkämpade sin sista strid 2010. Tro det eller ej, men varumärket som de flesta förknippar med rullande miljösvin har hjärntvättats och blivit klimataktivist.
Världspremiären var spikad till den 20 maj, men eftersom vi lever i dessa coronatider så fick eventet ställas in. Än så länge har vi bara fått se en smygbild på nosen, men GM har redan berättat vad som väntar runt hörnet. Vad sägs om att accelerera från noll till hundra på tre sekunder med hjälp av tre elmotorer på tusen hästkrafter? Räckvidden ska dessutom bli runt sjuttio mil eftersom 800 voltsbatteriet kan lagra 200 kWh. Hummer tar även hjälp av basketstjärnan James LeBron för att lansera sin elvärsting – som är bästis med Idris Elba…
Intresset för alla former av eldrift är stekhett i Sverige, men i staterna är det fortfarande rena köldknäppen. Kanske är nya Hummer och Ford Mustang Mach-E vad som behövs för att lyfta intresset. Två rullande ikoner vars namn ska få jänkarna att upptäcka det Europa gjorde för länge sedan. Att framtiden är elektrisk!
För mig personligen återstår bara ett dilemma, vilken elbil ska jag välja? Antingen behålla kontraktet på elsuven från Ford eller häva köpet och satsa på en färsk Hummer som ömsat skal. När allt kommer omkring kanske det inte spelar någon roll. Donald Trump vill nämligen skrota skatterabatten på 75 000 kronor och då drar presidenten ur sladden för hela den amerikanska elbilsförsäljningen.

Carl-Ingemar Perstad,
CNP:s USA-korrespondent / CNP AB