Skapa nivåer. En plantering blir mer intressant om den har olika nivåer. Att använda kvistar är ett alternativ till att ha höga växter. Stick ner kvistarna i planteringen så ger de även stadga. Genom att knyta ihop dem i toppen fårs en oval form, det är också fint! Foto: @atmycasa

Pigga upp dig med vårens växter

Bli glad av vårens härliga blomster. Att komma ut i friska luften och gräva i jorden kan vara ett skönt sätt att byta fokus i dessa oroliga tider. Nu när solen börjar titta fram finns det också många fina vårblommor, som bjuder på både färg och vårkänslor.

Minipåsklilja Tête-à-tête
Minipåsklilja är en fantastisk liten lökväxt som bjuder på många blommor ur samma lök. Den intensivt gula färgen signalerar glädje och energi, och den lyser upp även den mest regntunga dag. Dessutom är den förnämligt hållbar, och klarar galant både någon minusgrad och ett sent snöfall utan att ta skada.
Skötsel: Ge minipåskliljan lite vatten då och då, de bör inte övervattnas. Ju svalare den står, desto längre håller blommorna.

Penséer
Troligtvis finns det ingen annan vårblomma som är lika älskad i Sverige som pensén. Den finns i mängder av färger och former. Den ser skir och ömtålig ut, men klarar liksom minipåskliljan både frost och snö. Visserligen kan penséerna se lite ledsna ut efter en frostnatt, men så fort värmen återkommer piggnar de till igen.
Skötsel: Det viktigaste med penséer är att de aldrig får torka ut. Plantera dem därför gärna i en lite större kruka där jorden inte torkar ut så lätt.

Gyllenlack är en populär växt och används ofta på våren tillsammans
med andra köldtåliga växter som penséer och lökblommor.

Vårhyacint
Äntligen finns det lite större mängder av vårhyacinter i svensk produktion! Många associerar hyacinter med advent och jul, och vårhyacinter är samma växter som vi använder då, skillnaden är att lökarna som vi använder i december är behandlade för att blomma då. Att använda vårhyacinter i rabatten eller vårkrukan nu är fantastiskt! Det finns sorter i härliga nyanser av gult, rosa, aprikos, vitt och blått och de bjuder på både blomsterprakt och väldoft.
Skötsel: placera gärna svalt och vattna måttligt.


Tusensköna
Tusenskönan är en bedårande liten blomma tidigt på våren. Den finns både i vitt och olika nyanser av rött och rosa.
Oftast syns den gula mittknappen i blomman tydligt där den lyser upp som en liten sol, men det finns också helt fyllda sorter. Tusensköna fungerar både ute och inne.
Skötsel: Trivs i väldränerad jord. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Delas vid behov.

Vårflirtsortimentet
Det finns ett lite exklusivare sortiment av vårblommor som är perfekta att kombinera med penséer och minipåskliljor. Sortimentet går under benämningen vårflirt och här finns främst olika perenna växter som bjuder på ljuv vårblomning liksom flera växter som främst används för bladverkens skull. Här hittar man tex gyllenlack, olika prydnadsgräs, alunrot och spetsmössa. En av de allra populäraste växterna i vårflirtskollektionen är gyllenlack, som blommar rikligt från tidig vår till långt in på hösten. I de södra delarna av Sverige är den perenn och blommar mer eller mindre hela året! Gyllenlack tillhör kålväxterna och är inte helt olik rapsen som förgyller många fält på våren och försommaren. Skillnaden består främst i att gyllenlack finns i en uppsjö av härliga färgnyanser; blått, lila, purpur, orange och så naturligtvis gult. Blommorna är enkla eller fyllda och doftar gott. Växtsättet är robust och ger en fin stomme till samplanteringar.

Källa: Blomsterfrämjandet
Tips på exponering från:
@atmycasa och
@annikasnaturligating