Bygger vidare på ödehussuccén

Efter tre succéböcker släpper nu Tomas Molin Solsken och tragik i Ödehusvärlden, den fjärde boken om ödehus i Värmland, Närke och västra Västmanland.

– Jag hade tänkt ta ett sabbatsår efter trean men folk började fråga efter fyran, så då var det inget läge att slappna av, säger Tomas med ett skratt.

Ett hus som stått orört sedan 50-talet, ett oväntat fynd i skogen, skogsvaktarbostället som räddats från rivning för att istället rustas upp. Det är bara några av de historier Tomas Molin berättar när han i Solsken och tragik i Ödehusvärlden fortsätter sin resa bland ödehusen i Östra Värmland, Närke och västra Västmanland.

– Ödehus engagerar, säger Tomas Molin, bara i år har jag haft cirka tjugo föreläsningar och det är både äldre och yngre som är intresserade.

Han har tidigare gett ut tre böcker i sin svit om ödehus, och den nya boken fortsätter i samma stil men går lite djupare i vissa delar. Som titeln antyder får såväl mörka som roliga berättelser plats i bokens 15 kapitel.

Tomas Molin

Där finns hus som mött tragiska öden så som ett helt kvarter som står öde och sönderslaget, eller herrgården som kom att bli både vårdboende, behandlingshem, flyktingboende och knarkfabrik för att i dag bara stå att förfalla. Men också historier om hus och deras invånare som är betydligt ljusare. Som kapitlet om Ludde i Mörtbäcken, som kom till efter att Tomas och hans fru under en upptäcktsfärd hittat en stuga i dåligt skick som låg i en sänka i skogen. Genom att prata med grannar fick han veta att där hade Ludde i Mörtbäcken bott tillsammans med sin syster Hilda.

– Hon stod för ordning och reda, han för de sociala kontakterna, säger Tomas och berättar att Ludde hade en speciell dans där han snurrade på huvudet.

– Han dansade den på fester och då sade folk att ”gör det där igen så får du en sup!”. Var det fest var han där, och annars sade man att då är han sjuk.

I boken skriver han också om den så kallade Kurran i Källmo, och har bland annat träffat en kvinna vars mor föddes där.

– Det rustades upp 1988 och fick sitt ursprungliga utseende. Det invigdes med pompa och ståt då men sedan har det förfallit.

Den nya boken släpptes i mitten av maj, och i samband med släppet signerade Tomas böcker på Spongs bokhandel i Karlskoga. Under de två dagar han fanns på bokhandeln var det många som passade på att få en signatur och byta några ord.

– Det har varit väldigt bra uppslutning och jag har sålt väldigt många böcker. De tidigare har varit succéer och det känns som att den här är på väg åt samma håll, säger Tomas och tillägger med ett leende:

– Man får träna en del på signaturen. Jag är jätteglad och tacksam att boken mottagits så väl.

Med omkring 200 000 ödehus i Sverige finns många öden kvar att upptäcka och berätta, och det lär blir fler böcker framöver.

– Jag har 75 tips nu som jag inte hunnit bearbeta, så bara där finns underlag till minst tre böcker till. Så länge det är roligt och jag får alla dessa fina möten fortsätter jag.

Text och foto: Nicklas Remmegård

Foto: Tomas Molin