Klimatångest och dåligt samvete banar väg för begagnatmarknaden

2019 präglas av ett tydligt trendskifte där intresset för att handla kläder second hand nu slagit igenom i de breda lagren, pådrivet av klimatångest.

Vi fortsätter fylla våra garderober med kläder och skor som vi inte behöver. En färsk undersökning från Demoskop, gjord på uppdrag av Tradera och Avfall Sverige visar att nästan hälften av svenskarna sällan eller aldrig använder minst hälften av de plagg som fyller deras garderober.
Men beteendemönstret håller på att förändras.

– Den onödiga klädkonsumtionen är oroväckande av flera skäl. Förutom en tunnare plånbok innebär det stor miljö-påverkan. Det krävs stora resurser att producera textilier så det faktum att intresset för onödig spontanshopping har minskat är en bra nyhet, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef Avfall Sverige.

Överfulla garderober ger både tilltagande ångest och dåligt samvete. 46 % av de svarande kvinnorna känner dåligt samvete över sina överfyllda garderober och av unga mellan 18 – 39 år svarar en tredjedel att de får klimatångest av att köpa nyproducerade plagg. Den känslan har nu slagit igenom även i konsumtionsmönstren. 20 % av de tillfrågade kvinnorna anger nu att de handlar fler secondhandplagg i år i jämförelse med förra året och 45% i samma grupp svarar att de ändrat sin konsumtion och handlar färre nyproducerade plagg.
– På Tradera märks det ökade trycket tydligt. Under 2018 såldes det begagnade kläder och skor för nästan 350 miljoner på Tradera. Hittills i år har klädförsäljningen vuxit med hela 17% hos oss. Det finns en växande ovilja att bara köpa nytt, nytt, nytt hela tiden.

Årets julklapp 2018 blev det begagnade plagget – jag tror att vi befinner oss i ett paradigmskifte där second hand håller på att bli mainstream, säger Sofia Hagelin, presschef Tradera.