Bilnyheter från världens alla hörn!

En urladdad polisjakt
Vem drog egentligen ur sladden? I amerikanska Fremont tog trafikpolisen upp jakten på en bilist som vägrade stanna vid en fartkontroll och istället tryckte plattan i mattan. Vansinnesfärden i 190 km/h fick dock ett snöpligt slut – för mitt under den intensiva biljakten dog den eldrivna polisbilen och konstaplarna fick se den misstänkte försvinna mot horisonten. Vad lär man sig då av detta? Tja, ska man ha en Tesla Model S som främsta vapendragare så bör man se till att den är laddad.

Från Zlatan till Zlatan
”Happy Birthday to Zlatan” skrev den nyfyllda 38-åringen på Twitter och passade samtidigt på att visa upp sin senaste födelsedagspresent. Ibrahimovic tycks inte uppskatta överraskningar så anfallaren valde att ge sig själv en ny Ferrari Monza SP2 för närmare tretton miljoner kronor. Asfaltssniffaren är försedd med italienarnas senaste V12:a och den skönsjungande motorn på 810 hästkrafter bjussar på gott om bus. Noll till hundra passeras på 2,9 sekunder samtidigt som toppfarten är 302 km/h.

Fy hundan så snabb
Andy Green sprängde ljudvallen 1997 då han med Thrust SSC uppnådde 1 228 km/h – men varför nöja sig med det? Nu är det dags för Bloodhound LSR att testköras i Sydafrika och bakom ratten sitter återigen Andy Green. Visionen är att slå det tidigare världsrekordet på land i två olika omgångar. 2020 siktar man på att nå 1 290 km/h men den ultimata målsättningen är att komma upp i 1 000 mph – alltså heltokiga 1 600 km/h. Vrålåket drivs av en turbinmaskin från Rolls-Royce i kombination med en raketmotor från Nammo på totalt 54 000 hästkrafter.

Isetta som smuggelbil
Den nionde november 2019 är det trettio år sedan Berlinmuren föll och det uppmärksammas av BMW. Många ville fly över gränsen, men att ta sig från öst till väst var närmast ett omöjligt uppdrag. Klaus-Günter Jacobi hjälpte totalt nio personer att ta sig till andra sidan med hjälp av, hör och häpna, en BMW Isetta. Jacobi var nämligen övertygad om att gränsvakterna inte skulle misstänka människosmuggling i den lilla nätta kärran. Nu har historien om den modifierade trehjulingen blivit film och det är således BMW som står för manuset.

Legend till salu
Efter att ha sett Steve McQueen bränna däck i den legendariska kultfilmen Bullitt så är det många som drömt om att få äga en alldeles egen Ford Mustang. För det var som bekant på världens brantaste gata i San Fransisco som Frank Bullitt flög fram i sin mörkgröna ”musse” från 1968 och den vilda biljakten är fortfarande ett hett samtalsämne i Hollywood. I januari kommer den kultförklarade filmbilen att gå under klubban i Florida och priset förväntas landa på 40 miljoner kronor.

Tvättade annat än bilar
Teodorín Nguema är diktatorn som plundrade statskassan och köpte lyxbilar till sig själv. Ekvatorialguineas vice president hann bygga upp en imponerande bilsamling innan en utredning om penningtvätt inleddes och samtliga vrålåk togs i beslag. Nu har 25 av lyxbilarna sålts på en auktion i Schweiz och bland utropen fanns rariteter som Koenigsegg One:1, Lamborghini Veneno samt Ferrari Enzo. Totalt inbringades 250 miljoner kronor och pengarna kommer att doneras till välgörande ändamål i hemlandet.

Text & foto: Jenny Nilsson / CNP AB