Höstens trädgårdsflit blir vårens glädjespridare

De lökblommor du vill se och njuta av under de tidiga månaderna på året ska ner nu i jorden under hösten. Dags att tänka ut hur du vill att våren ska starta i rabatter och i krukor.
Bästa tiden att plantera vårlök är nu från september månad och fram tills tjälen går i marken.

Bäst trivs lökarna i väldränerad och lucker jord där det inte ställer sig fukt. Alldeles för fuktig jord gör att lökarna ruttnar och vi går då miste om hela den fantastiska blomprakten. Vid planteringen tillsätts speciell lökgödsel eller benmjöl till jorden så att lökens utveckling gynnas.

Planering
Planerar man sin vårlöksplantering väl kan trädgården ha blommande exemplar från mitten av mars till juni.
Kompletteras tulpanlökarna med t.ex. hyacint, påsk- och pingstlilja, våriris, pärlhyacint, vårkrokus eller kejsarkrona blir det en härlig blandning både när det gäller blomstorlek, färger och blomningstid.

Löklasagne. Lager på lager med olika lökar. Börja då med de lite större lökarna underst och avsluta med de minsta överst.

Lökar i trädgård eller kruka
Några av vårlökarna blir verkligen vackra om de får etablera sig i gräsmattan. Balkansippa, vårstjärna, vintergäck, rysk blåstjärna, vildtulpaner och dvärgtulpaner är några exempel på arter som klarar etablering i gräsmatta bra. Skär upp grässvålen med hjälp av en trädgårdsspade som har ett rakt avskuret blad. Vik upp gräset så det blir öppen jord. Luckra upp jorden lite och blanda i benmjöl eller lökgödsel. Placera lökarna tätt och gärna oregelbundet så det kommer att se
”vilt” ut. Lägg tillbaka gräset och vattna lite lätt. Ta bit för bit varje år så blir det så småningom en ljuvlig lökmatta av gräsmattan tidigt på våren.
För de som inte har tillgång till en trädgård, går det lika bra att plantera vårlökar i krukor och balkonglådor.

I krukor kan flera lager av lökar planteras, en så kallad löklasagne. Börja då med de lite större lökarna underst och avsluta med de minsta överst. Efter plantering kan krukan ställas in i garaget eller så ställs krukan på en bit frigolit inlindad i tidningspapper eller isolermatta. Det är viktigt att inte krukan eller balkonglådan fryser underifrån. I början på det nya året behövs det vattnas lätt några gånger och i februari ställs krukan fram på en skyddad plats.

Källa: Blomsterfrämjandet