Första huset som Fastighetsbyrån sålde

”Det har gått drygt 30 år sedan det blev ordentlig ordning på fastighetsmäklandet i Kristinehamn”.
Det stod att läsa i en tidning i slutet av 1990-talet. Ordningen svarade Sparbankernas Fastighetsbyrå för. Numera är namnet kort och gott Fastighetsbyrån och i år firar verksamheten 50-årsjubileum.

Det var i november 1967 som Sparbankernas Fastighetsbyrå öppnade sitt kontor på Kungsgatan i gamla sparbankshuset. Efter en tid flyttade verksamheten en våning upp och delade lokaler med Fonus begravningsbyrå. Kontorschef då var Thure Eklund. Han hade tidigare drivit en butik på Djurgården men satsade istället på att mäkla bostäder.
För knappt trettio år sedan flyttade Fastighetsbyrån till en butikslokal vägg i vägg med Sparbanken. 1989 köptes sedan lokalerna där anrika Strandmans konditori låg tidigare och 2008 var det dags att flytta igen. Den här gången tillbaka till lokalerna där allt började. Både Sparbanken och Fastighetsbyrån ansåg att de hade lite för stor lokaler och lösningen blev att dela utrymmen igen.
Andra kända namn på fastighetsbyrån under årens lopp har varit Bror Carlsson, Per Malmkvist, Olle Bergholm och Jan Engvall som blev kontorschef 1983. I slutet av 1990-talet var Anders Danielsson kontorschef, senare mer känd som innehavare av Bocentrum.
Redan då arbetade Urban Lindholm som mäklare på Fastighetsbyrån. Han började som ombud i Storfors för Fastighetsbyrån 1984 och blev registrerad fastighetsmäklare 1987. Några år senare tog han över verksamheten helt.
Sedan dess har Fastighetsbyrån utvecklats och varit marknadsledande i Kristinehamn och Storfors under många år. Marknadsandelen har pendlat runt 40 procent.  Den senaste satsningen är en utvidgning till Filipstad där fastighetsbyrån i början av året flyttade in i egna lokaler på Viktoriagatan.
– Satsningen på Filipstad har slagit mycket väl ut och vi har fått ordentlig skjuts på verksamheten och en sak som bidrar till det är att vi lyckats få Mona Hååkman som medarbetare, säger Urban. Hon arbetade tidigare på Sparbanken och kan det här med bostäder och allt som hör till.
Urban arbetar idag tillsammans med Susanne Hävergren på Kristinehamnskontoret. Hon anställdes 2003.
– Det betyder att vi tillsammans har 47 år tillsammans inom mäkleribranschen, skrattar Urban.
Under årens lopp har också kontoret haft flera administratörer anställda som Eva-Britt Hübinette och Harriet Nordström. Nuvarande administratören är Lovisa Granath som för tillfället är föräldraledig och i hennes ställe vikarierar Lena Andersson.

Till höger fastighetsmäklare Urban Lindholm. På bilden ovan visar han hur Fastighetsbyråns logotype såg ut tidigare.

Det första hus som Sparbankernas Fastighetsbyrå mäklade 1967 låg på Bjurtjärnsgatan 2 i Kristinehamn
Huset såldes då av Alf Vidar Martin Karlsson. Betydligt senare köptes samma hus av välkända långlöperskan Annika Kihlström. Hon flyttade in för knappt tre år sedan tillsammans med dottern Felicia, 7,5 år och hunden Naira.
– Jag har trivts bra och trivs i huset samtidigt som jag har nära till släkt och vänner som bor inte så långt härifrån, säger Annika som för tillfället är tjänstledig som legitimerad djurskötare men som tänker att studera vidare till undersköterska.
Fastighetsbyråns 50-årsjubileum börjar att firas med ett öppet hus onsdagen den 24 maj då det bjuds på kaffekalas och erbjudanden till den som tänker sälja sin bostad.

 

av Björn Hallin

Leave a Reply