Het bostadsmarknad i östvärmland

Höjda priser, brist på hus till salu, låga räntor och hur blir det egentligen med amorteringskrav och funderingar på räntebegränsningar? Mnytt ringde runt till östvärmlands mäklare och pejlade stämningen. Resultatet – en het hus- och bostadsrättsmarknad, priserna går upp och det är köprusch.

Urban Lindholm på Fastighetsbyrån i Kristinehamn tycker verkligen att det är högtryck på marknaden.
– Under perioden april till augusti har vi uppnätt all time high. Värdemässigt har vi nästan dubblat siffrorna och antalet sålda objekt har ökat med 42 procent.

Att det är så stor aktivitet på marknaden tror Urban beror på att det sker ett generationsskifte i många hus. Äldre personer flyttar till lägenhet eller till mind­re hus och rörligheten ökar mer.
– Man är inte så rädd att byta boende. Man kanske har ett för litet eller för stort boende och så byter man, menar Urban.
Affärerna går också snabbare och för hans del ser det fortsatt bra ut det kommande halvåret.

Priserna ökar

Även Git Bengtzing på Svensk Fastighetsförmedling i Karlskoga har haft fullt upp det senaste halvåret. Uppgången började i våras och sedan har det fortsatt under sommaren. Även Git noterar att priserna ökat.
– Historiskt sett så är det betydligt färre objekt ute på marknaden och det gör att priserna stiger, säger hon.

Git tycker också att det är för lite bostadsrätter med hiss ute på marknaden. Det gör att de objekt som kommer ut går lika snabbt samtidigt som priserna på bostadsrätter med hiss och med centralt läge stuckit iväg.
– Vi har stor efterfrågan på moderna bostadsrätter och gärna med öppen planlösning men det ska som sagt vara med hiss, säger Git.

I våras märkte hon av diskussionerna om ett eventuellt kommande amorteringskrav.
– Men det har inte hörts lika mycket nu men det kanske kommer, avslutar Git Bengtzing.

Brist på objekt

Lasse Andersson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Kristinehamn märker också att priserna stiger uppåt. Speciellt centralt belägna hus efterfrågas starkt liksom hus i Skymningen  i Skärgården.
– Det ser bra ut på samtliga områden, säger han.

Gustaf Florenius på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Karlskoga tycker att det gått från klarhet till klarhet.
– Priserna har stuckit iväg och för tillfället råder det nästan bostadsbrist i Karlskoga. Vi har brist på objekt och kommer det några bra så går de på stående fot. Det slog till efter nyår och sedan har det fortsatt, säger han. För Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings del har juli varit aningen lugnare jämfört med förra året men affärerna drog igång igen i augusti. Han efterlyser också nyproduktion av bostadsrätter i Karlskoga och varför inte nere vid sjön.

Lugn sommar

Linnea Holmquist på Mäklarhuset i Kristinehamn har haft en lugn sommar men innan dess var aktiviteten desto större. Priserna på bostadsrätter i Kristinehamn har ökat och de kommande månaderna ser ljusa ut och objekt som går bra är centralt belägna hus.

Kanonbra

Anders Hallström på Fastighetsbyrån i Karlskoga har haft en kanonbra sommar.
– Bara i juli sålde vi 22 objekt. Den kraftiga försäljningen märks då vi nu har färre objekt att förmedla. Vi hoppas därför mycket på visningshelgen som vi har i oktober.

Anders noterar också att allt fler ägare av bostadsrätter väljer att gå via mäklare när de vill sälja sin lägenhet. Under ett år säljs och köps runt 500 bostadsrätter i området. Tidigare har 20 procent av dem gått via en mäklare men idag är siffran uppe i 50 procent.
– Jag tror att allt fler ser att priserna blir högre när affären går genom en mäklare och samtidigt känns det tryggare, säger Anders.

Extremt bra år

Hans namne på Bocentrum i Kristinehamn, Anders Danielsson konstaterar också att det senaste halvåret varit våldsamt bra. För Bocentrum verkar 2015 bli ett extremt bra år. Försäljningen ligger på samma nivå som 2014 som också var ett extremt bra år.

Han efterlyser dock nybyggnation av bostadsrätter i Kristinehamn. Idag finns det väldigt få ute på marknaden men efterfrågan är stor. Här frågar lite äldre efter centralt belägna bostadsrätter i hus med hiss. De äldre husen som ofta saknar hiss men som har låga avgifter lockar däremot de yngre. Anders noterar också att det inte längre är lika mycket bud på husen när man går in på Hemnet samtidigt som det finns mycket att välja på. Det gäller dock Hemnet totalt och inte bara lokalt i Kristinehamn

av Björn Hallin

Leave a Reply