Fredrik Enholm har drivit Lekebergs Brunnsborrning i över 20 år, erfarenheten är en styrka.

Borrar för energi och vatten

Oavsett om du vill ha en ny brunn eller ett djupare bergvärmehål kan Lekebergs Brunnsborrning erbjuda sina tjänster. Man har erfarenhet och kompetens för det mesta inom brunnsborrning och tar sig an både stora och små projekt.

– Hör av dig om du behöver ett hål, säger Fredrik Enholm med ett skratt.

Lekebergs Brunnsborrning erbjuder borrning för såväl energi som vatten. Man borrar nya brunnar, liksom hål för bergvärme. Antalet borrningar för nya bergvärmehål har planat ut något de senaste åren då många som är intresserade av att skaffa pump redan gjort det. Däremot har man börjat få allt fler uppdrag för kompletteringsborrning när gamla pumpar byts ut.

– Många borrhåll som gjordes i början av 2000-talet är för små och för grunda för dagens pumpar, säger Fredrik Enholm.

Under åren kring millennieskiftet såldes stora mängder pumpar vilket ledde till hög konkurrens och att många borrade för djupt då det blev billigare och man saknade kunskap. När man då i dag installerar en ny, kraftigare bergvärmepump finns inte nog med värme i hålet för att den nya pumpen ska fungera som den ska.

– En bra fingervisning är att borra lika många meter djupt som antalet kvadrat som ska värmas upp, har du 200 kvadrat ska du borra 200 meter, då är man inte i underkant.

Han tillägger även att nu är ett bra tillfälle att passa på om man vill ha en brunn eller ett bergvärmehål borrat då rotavdraget från mitten av maj fram till årsskiftet tillfälligt höjs från 30% till 50% av arbetskostnaden.

– Det innebär en stor besparing för den som tänker borra, säger han.

I dagsläget har man ungefär 50/50 mellan bergvärmeborrning och borrning för vatten, och det senare är något man gärna gör mer av framöver.

– Vi har försökt specialisera oss mot vatten, för vi gillar att hålla på med det, säger han och tillägger med ett leende:

– Att borra vatten är ett hantverk, att borra bergvärme är produktion.

Han förklarar att när man borrar en brunn strävar man efter att få så mycket vatten som möjligt och så hög kvalitet som möjligt på vattnet. Det är något som kräver kunskap och erfarenhet för att lyckas med, och det är mycket man behöver ta hänsyn till för att resultatet ska bli bra.

– Man behöver veta vad man gör, hur mycket man ska borra och så vidare.

Genom åren har man gjort oräkneliga jobb av varierande storlek, allt från brunnar vid sommarstugor till stora bergvärmeprojekt i samband med nybyggnationer. Fredrik berättar exempelvis att man var med och borrade för bergvärme till Skanskas nya huvudkontor intill Essingeleden i Stockholm.

– Då borrade vi 120 stycken 230-metershål, säger han.

De flesta jobben gör man i närområdet, inom ungefär en timmes restid, men det händer också att man får mer långväga uppdrag. Så sent som i höstas hade man exempelvis ett uppdrag i Idre, och genom åren har man varit i stora delar av Mellansverige och borrat. Erfarenheten är en styrka.

– Vi vet vad vi gör, ska vi borra för bergvärme vet jag redan när jag ser huset ungefär hur mycket som behöver borras. Vill man ha en brunn eller ett bergvärmehål ska man vända sig till oss.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Lekebergs Brunnsborrning