Sanna Nielsen uppträdde och arbetstagarna visade upp en del av vad man ägnat sig åt under projektet Rörelseglädje i Daglig verksamhet

Sång, musik och dans när Rörelseglädje gick i mål

Det var klackarna i taket när projektet Rörelseglädje i daglig verksamhet avslutades i Filipstad. Det treåriga projektet bygger på att arbetstagarna i daglig verksamhet själva får välja och leda aktiviteterna, och när det nu var dags för projektavslut firade man rejält.

I samarbete med Filipstads kommun har föreningen Bara Vanlig, som arbetar med att erbjuda rörelseglädje, delaktighet och gemenskap till personer med funktionsnedsättningar, under de senaste tre åren drivit de av allmänna arvsfonden finansierade projektet Rörelseglädje i daglig verksamhet. Det är ett projekt som syftat till att få in fysisk aktivitet i daglig verksamhet.

– Vi ser att det här är en målgrupp som rör sig mindre än befolkningen i stort, och vi vet att rörelse ökar både den fysiska och psykiska hälsan, säger Malin Hägg, verksamhetschef för Bara Vanlig och projektledare för projektet Rörelseglädje i daglig verksamhet.

Projektet bygger på en modell som Bara Vanlig tagit fram där man arbetar mycket med självbestämmande. Malin Hägg berättar att arbetstagarna i daglig verksamhet är en målgrupp som ofta har en låg grad av självbestämmande och att då själv få vara med och utforma de aktiviteter man deltar i under projektets gång har varit värdefullt för många. Det är också deltagarna själva som hållit i och lett aktiviteterna.

– Det är fantastiskt kul att se hur arbetstagarna vuxit i det här och den ökade självkänsla många fått.

Responsen på projektet har varit god från både arbetstagare och personal, och det har fått resultat såväl för enskilda deltagare som på gruppnivå. Man har sett egna individuella framsteg, och att åtta av tio dels rör sig mer i dag än innan projektet startade, dels fått ett intresse för hälsa.

– Det har varit otroligt roligt att jobba ihop med Filipstads kommun, de har tagit till sig det här och arbetstagarna har varit riktiga hjältar under de här tre åren.

Även från kommunens sida är man nöjda med projektet.

– Det har varit jättelyckat! Våra arbetstagare i daglig verksamhet tycker det har varit roligt och har kunnat växa och utvecklas enormt mycket när de fått ta ansvar och visa ledarskap, säger Åsa Andersson, socialchef på Filipstads kommun.

Hon berättar att man från kommunens sida alltid lagt stor vikt vid friskvård och hälsa och att man alltid haft det i daglig verksamhet, och när man då fick erbjudande att tillsammans med Vallentuna vara pilotkommun för projektet Rörelseglädje i daglig verksamhet hoppade man på det.

I stort sett alla arbetstagare inom daglig verksamhet har i någon utsträckning varit med i projektet. Då det är ett koncept som bygger på att arbetstagarna själva får bestämma har vissa varit med hela vägen, andra då och då eller så mycket och i de delar man velat.

– Det viktigaste i det här är att det kommer från arbetstagarna själva. Vill jag äta bullen först och träna sedan så gör jag det, och vill jag bara äta bullen så går det också.

Att projektet varit uppskattat av arbetstagarna märktes inte minst under den festliga avslutningen där arbetstagare visade upp en del av vad man gjort under projektets gång och berättade om sin resa, och där Bara Vanligs ambassadör Sanna Nielsen var på plats och bjöd på en rad hits.

– Det blev sång, dans och bugg, det var livat för att vara en tisdag förmiddag, säger Åsa Andersson med ett leende.

– Det var en jättehärlig förmiddag och kul avslutning, vi ville verkligen fira det här tre åren, avslutar Malin Hägg.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Filipstads kommun