Nytt café satsar på hållbarhet

I mitten av januari tog Sandra och Henrik Syrén Eriksson, som även driver Big Hill Lodge, över tidigare Café Eken i kommunhuset i Filipstad. Numer går caféet under namnet Café Syrén och starten har varit över förväntan.

– Jag hörde att kommunen inte skulle fortsätta driva caféet, så jag hörde av mig och de tyckte det lät som en jättebra idé, berättar Sandra.

Tanken är att Café Syrén och Big Hill Lodge ska komplettera varandra, och mycket av anledningen till att man valde att ta över caféverksamheten var att kunna minska matsvinnet från restaurangen på Big Hill Lodge.

– Vi brinner för hållbarhet och minskat matsvinn, och på caféet kan vi sälja matlådor som blir kvar från Big Hill, menar Sandra och berättar vidare att man även jobbar mycket med lokala leverantörer och närproducerade råvaror.

När vi pratas vid har man haft caféet öppet i ett par veckor och det har varit en bra start. Många av de kommunanställda som jobbar i huset har kommit dit, men även folk utifrån har besökt Café Syrén och köpt matlådor.

– Det känns uppskattat och vi har fått jättemycket positiva kommentarer, många tycker att det är roligt att det är mer liv i lokalen och att det har blivit som en umgängeslokal igen, säger Sandra.

Hon menar att det känns som ett helrätt beslut att ta över och starta upp Café Syrén. Framöver är tanken att fortsätta utveckla verksamheten på både caféet och på Big Hill Lodge, och man hoppas givetvis att Filipstadsborna ska hitta till Café Syrén.

– Det är jätteroligt, det har snurrat på och det är kul att kunna göra det här med en hållbarhetstanke, det är vad vi brinner för.

Café Syrén finns i kommunhuset i Filipstad

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Michael Söderström