På senare år har utbudet av julöl på Systembolaget exploderat, på butikshyllorna och än mer så i beställningssortimentet. För att guida i djungeln bad vi redaktionens julölsälskare att tipsa om några av sina favoriter.
Det är något speciellt med julöl. 1 november, det datum julölen släpps till försäljning, är noterat som en högtidsdag i kalendern och jag hamstrar alltid på mig ett förråd som ska räcka hela vintern (sedan har det väl någon gång gått till överdrift så jag fått dricka julöl fram till midsommar). Utbudet är som nämndes ovan stort och här har jag valt att främst fokusera på sorter som gör sig bäst främst för en tillbakalutad kväll, även om flera av dem även passar utmärkt till mat. Det gör jag av det enkla skälet att det är de ölen jag tycker är allra, allra godast. Med något enstaka undantag har jag också valt att ta med sorter som finns i Systembolagets ordinarie sortiment och som går att hitta på hyllan i de flesta butiker.
Vilken sort man själv föredrar är givetvis individuellt och det kan konstateras att lägstanivån bland julölen är glädjande hög. Personligen brukar jag just till jul dock välja bort de ipor som finns på julölshyllan. Inte för att de är dåliga, tvärtom är de i de allra flesta fall riktigt goda och välgjorda öl, utan för att de som regel mer har en känsla av lagomvarm sommarkväll med solen på väg ned än tindrande juleljus. De köper jag istället och sparar för att dricka framåt vårkanten när solen så smått börjar tränga sig på.
Text och foto: Nicklas Remmegård
Shepherd Neame Christmas Ale
Den här har allt jag vill ha av ett julöl. Mycket smak, fyllighet, trevlig rödbrun färg, en etikett som med enkla medel lyckas förmedla en känsla av juligt gemyt. Britterna kan sin ale, och det här är ett öl som i brist på lämplig svensk vokabulär känns jolly. Kan fungera till viss julmat men jag dricker den helst ackompanjerad av grandoft och stearinljus, eller framför brasan. Ett öl som känns som en varm omfamning. Mitt favoritjulöl.
Betyg: 5/5
Gouden Carolus Christmas
Det ska sägas direkt att det här nog inte är ett öl för alla. Komplext och kraftfullt, så mycket smak att det sitter som en knytnäve i solar plexus. Väldigt… belgiskt. Om en ljus industrilager är en Läckbergdeckare är det här Finnegans Wake. Inget du dricker till julbordet, men däremot långsamt när du sitter tillbakalutad i favoritfåtöljen, när granen är klädd, julklapparna inslagna, doften av griljerad skinka kommer från köket och julfriden börjar infinna sig. Ett öl som närmast kräver mörker och kyla, som av allt att döma vore vedervärdigt en het sommardag. Jag är hänförd.
Betyg: 5/5
Jacobsen Christmas Ale
Den som omfamnar de tyska renhetslagarna om att öl enbart ska innehålla malt, humle, jäst och vatten skulle antagligen sparka bakut om hen såg innehållsförteckningen på den här. Här finns bland annat både plommonjuice, kanel och fänkål. Låter det spretigt? Låt dig inte luras, helheten håller ihop och är riktigt bra. Härligt julig mustighet, fyllig och god smak, trevlig färg och rejäl skumkrona. Ett öl med riktigt julfryntlig känsla. Här har de fått till det, danskarna.
Betyg: 4/5
N’ice Chouffe
En belgare som inte går att missta för något annat. Smak som är svår att beskriva men innehåller väldigt mycket. En angenäm sötma, smakrik, eftersmaken drar mot en vällagrad ost. Passar perfekt för mys med tända ljus, men matchar också mer än utmärkt sältan och fettet i julmaten. Inte alls svårdrucken, men långt från en vanlig ljus lager. En riktig vinteröl. Som många belgiska öl ganska alkoholstark (10%), så den drickes med fördel förhållandevis långsamt. Fun fact: tomtarna på etiketten finns inte enbart där för att det är julöl, de och två tomtar till är bryggeriets maskotar och finns på alla deras öl året runt.
Betyg: 4/5
Finn Winter Ale
Lite av en stapelvara för min del till jul, även om den de senaste åren saknats på ”min” butikshylla och fått klickas hem på nätet. Varför? För att den är mångsidig och funkar finfint (eller finnfinnt, om vi ska vara sådana) både till mat och för sig själv, men mest för att den är väldigt bra. Rik smak med känsla av vinterkväll, härligt julig mustighet med god, lång eftersmak. Extra plus för burkens design som ger en härligt julmysig känsla.
Betyg: 4/5
Fullers Old Winter Ale
Ännu en tämligen utmärkt brittisk ale för mörka vinterkvällar. Fyllig och smakrik med en behaglig beska. Exakt vad man vill ha när man tänder ljus, lutar sig tillbaka och låter julstämningen smyga sig på. Överraskar kanske inte smakmässigt utan smakar som man tänker sig att en brittisk vinterale ska smaka, men varför ska man överraska när det är såhär bra? Prova med fördel gärna också Fullers Vintage Ale som släpps i det tillfälliga sortimentet strax före jul varje år. Den är ace.
Betyg: 4/5
Fjäderholmarna Annual Snowball Fight
Mer ale. Den här gången svenskt och från beställningssortimentet. Hade mycket väl kunnat passera som en britt vid ett blindtest, och det ska ses som en komplimang i sammanhanget. Gemytlig smak, vacker färg, synnerligen trevlig skumkrona. Får mig att tänka på en eftermiddag sen december med grandoft, snö och en blek sol som skiner genom fönstret. Står winter ale på burken, men för mig betydligt mer jul än januari.
Betyg: 4/5
Abbaye D’Aulne Christmas
Ännu ett belgiskt öl som inte går att missta för något annat. Färgen, doften, smaken – det bara skriker Belgien. Gillar man sådant öl är den riktigt god, gör man det inte bör man välja något annat. Jag gillar det. Kanske inte riktigt där uppe med de allra vassaste belgarna, likväl en klar fyra.
Betyg: 4/5
Lusse Lelle
Saffranskryddad öl som börjat bli något av en klassiker, och visst smakar det saffran. Lussebulle på burk i stort sett. Gott? Jovars, tycker du om lussekatter tycker du om den här. Kan dock inte riktigt släppa tanken att det trots allt är mer kul än genuint gott. Finns även som folköl under namnet Lusse Lille.
Betyg: 3/5
St Peter’s Winter Ale
Vid en första anblick hade det varit lätt att tro att man har en stout i glaset. Smaken drar lite åt det hållet, ganska karamelligt och med en del toner av kakao, kaffe och kanske lite knäck. Dock utan den där lite lätt brända tonen många stouts har. För vinterkvällar lika mörka som ölet.
Betyg: 4/5
Stigbergets Juleljus NEIPA
Stigbergets är lite av ett favoritbryggeri, och precis som man kan förvänta sig är det en väldigt god och välgjord öl. Men den illustrerar också problemet med jul-IPA överlag. Det känns inte alls juligt! Det här för mer tankarna till en småljummen sommarkväll på uteplatsen än en myskväll framför brasan. Väldigt god, men definitivt inte ett julöl. Något som gör den svår att betygsätta eftersom det är just julöl vi bedömer här. Köp gärna, men spara till våren.
Betyg som öl: 4/5
Betyg som julöl: 1/5
Bonus Betyg på alla julöl jag druckit i fjol och hittills i år:
Charlis Snöfall: 4/5
Vreta klosters julöl: 4/5
Mysingen Midvinterbrygd: 4/5
Sigtuna Bryggeri Midvinterblot: 4/5
Aass Juleöl: 4/5
Grebbestad julöl: 4/5
Jämtlands julöl: 4/5
Nääs god Jul: 4/5
Smith Street Strong Ale (Winter): 4/5
Finn Winter Lager: 4/5
Helgedomen jul: 4/5
Delirium Christmas: 4/5
Wetterstadens bryggeri vinteröl: 4/5
Snausarve Christmas Quad: 4/5
Stigbergets julporter: 4/5
St Bernardus Christmas Ale: 4/5
Esplanad Juleöl: 4/5
Rupert Knekt lagrad vinteröl: 3/5
Vigrum Bryggeri vinter Ilichus: 3/5
Leufstabruk Biére de Noël: 3/5
Tomtebloss Winter Warmer: 3/5
Samuel Adams Winter Lager: 3/5
Eriksberg julöl: 3/5
Grebbestad jul ale: 3/5
Göteborgs nya bryggeri julöl: 3/5
Three Hearts Julöl: 3/5
Mellerud prima julöl: 3/5
Jenny Nyström julbrygd: 3/5
Ocean Julöl: 3/5
Oppigårds Winter Ale: 3/5
Bernard Bohemian Winter Ale: 3/5
Ho! Ho! Ho!: 3/5
Nils Oscar Kalasjulöl: 3/5
Dark Nights Christmas Lager: 3/5
Wisby jul: 3/5
Stigbergets Vinterbloss: 3/5
Falcon Julbrygd: 3/5
Train Station Jul-IPA: 2/5
Göteborgs Christmas Session IPA: 2/5
Fulltofta jul: 2/5
Sigtuna Winter IPA: 2/5
Winter Bulldog: 2/5