Dahlgrensbagaren stortrivs på Degernäs

När Eva-Lena Licthermann började baka under pandemin kunde hon inte i sin vildaste fantasi tänka sig att hon bara några år senare skulle ha tagit över anrika Degernäs Herrgård där Dahlgrensbagaren sedan i somras håller till.

– Man fattar nästan inte att man sitter där man gör idag, säger hon, det är stort för vår familj att det gått så bra.

Sagan om Dahlgrensbagaren började hemma i Eva-Lena Lichtermanns kök där hon för att hålla sig sysselsatt under pandemin började baka.

– Sedan har det växt och växt.

Resan har varit snabb. Efter en tid på Berget slog Dahlgrensbagaren så sent som i början av förra året upp dörrarna till sitt café på Raka Vägen, och därifrån har man nu alltså tagit klivet till Degernäs Herrgård, bara ett par golfswingar bort.

– Ibland har man nästan trott att det varit en högre makt inblandad, säger Eva-Lena med ett skratt och påpekar att det varit mycket tillfälligheter och möjligheter som öppnat sig längs vägen.

Dahlgrensbagarens bullar är populära.

Att Dahlgrensbagaren nu hamnat på Degernäs kan sägas ha varit en sådan möjlighet som kom ur en tillfällighet. Man fick frågan om att sköta lunchserveringen under golfveckan, vilket ledde till erbjudandet att fortsätta och att ta över herrgården.

– Då var det bara att köra på!

Lokalen må vara en annan men grunden densamma. Dahlgrensbagaren är café och bageri, men man har adderat restaurangdelen. Utöver att baka, sälja och servera bröd och bakverk serverar man nu också lunch och a la carte alla dagar i veckan.

Starten på det nya kapitlet har varit intensiv. Det har varit väldigt mycket gäster, mycket nytt, men också många glada tillrop och fina kommentarer.

– Visst känner man av att det varit mycket, men uppskattningen man får är mer än värt det. Många vill att det här ska finnas och vara igång.

När vi närmar oss slutet av intervjun stannar ett par lunchgäster till och berömmer maten. ”Det var jättegott”, lyder omdömet.

Är det en vanlig reaktion?

– Ja faktiskt, säger Eva-Lena med ett leende, det har varit jättefin respons och det är många som vill komma in i köket och berätta hur mycket de gillade maten. Det är roligt, då får man feedback direkt. Nu ser vi fram emot julborden i vinter.

Text och foto: Nicklas Remmegård