Höstmarknaderna duggar tätt såhär års, och måndag 7 oktober är det traditionsenligt dags för marknad på torget i Grythyttan. Knallar och mathantverkare fyller det höstskrudade torget och för en dag mångdubblas ortens befolkning.
– Är det bra väder brukar alla vara nöjda, så det hoppas vi på, säger Urban Gustavsson som är ansvarig för marknaden hos arrangerande Grythyttans IF.
Urban Gustavsson beskriver Grythyttans marknad som en traditionell knallemarknad med omkring 60 knallar och en handfull lokala föreningar som ställer upp sina stånd på det pittoreska torget i Grythyttan.
– Vi har ett brett utbud för en liten marknad, säger han, vi försöker att inte ha så många som säljer samma saker.
I utbudet kommer man hitta allt man förväntar sig av en marknad som godis, träskor, rökt fisk och mycket annat, men vad som gör Grythyttans marknad lite unik är att man också har mycket mathantverk, varav det mesta även är närproducerat.
– Det tycker vi känns positivt, det är roligt med mångfalden, menar Urban.
Inriktningen mot mathantverk går också i linje med Grythyttans profil med gästgiveriet, restauranghögskolan och Måltidens hus, och Urban påpekar att man antagligen har en fördel för att kunna locka till sig mathantverkare och liknande knallar i och med att orten har ett så starkt kulinariskt varumärke.
Marknader har hållits i Grythyttan länge, i flera hundra år. Det är också därför marknaden ligger på en måndag då man hållit fast i den långa traditionen av marknad första måndagen i maj och oktober. Och med tanke på tillströmningen av besökare är det uppenbarligen ett lyckat koncept.
– Vi brukar ha omkring 4-5 000 besökare, så det blir lite folkfest och många som träffas ett par gånger om året.
Förhoppningarna inför årets marknad är att det kommer mycket folk och att både besökare och knallar blir nöjda, och givetvis att vädrets makter är på gott humör.
– Vi hoppas på en riktigt fin höstdag, då kommer det fler och blir bättre stämning, sedan är vi trygga i att knallarna kommer och att allt fungerar.
Text: Nicklas Remmegård
Foto: Hällefors Kommun