Kristinehamn utsett till Guldkommun

Senior alert, ett av Sveriges nationella kvalitetsregister som används för att förebygga vårdskador för äldre personer, har utsett Kristinehamns kommun till Guldkommun. En utmärkelse som innebär att kommunen är en av få i landet som uppnår de kriterier som krävs för utmärkelsen.

– Av landets 288 anslutna kommuner är vi en av de knappt 30 kommuner som lever upp till kvalitetsmålen. Det är verkligen någonting att glädjas åt, säger Jenny Sundquist, verksamhetschef inom äldreomsorgen.

Varje år undersöker Senior alert – vars verktyg hjälper till att identifiera och åtgärda risker för bland annat fallskador, trycksår, viktnedgång, munhälsa och urininkontinens – hur stor täckningsgrad kommuner har, det vill säga att de mäter andelen äldre på särskilda boenden och hemtjänst/inom kommunens äldreomsorg som genomgår riskbedömningar.

Genom ett förebyggande arbete präglat av struktur och systematik, har Kristinehamns kommuns äldreboenden lyckats säkerställa en hög vårdkvalitet och uppnått en täckningsgrad på över 90 procent. I minst 75 procent av dessa fall har bakomliggande orsaker utretts och nödvändiga åtgärder genomförts, vilket är kriterierna för att bli utsedd till Guldkommun.

– Att vara utsedd till guldkommun i vårdpreventivt arbete är ett fantastiskt erkännande över det arbete vi på kommunens äldreboenden gör för att förebygga uppkomst av vårdskador och kvalitetssäkra en god äldreomsorg. Jag är otroligt stolt, glad och tacksam över nomineringen, säger Jenny Sundquist.

Hon lyfter fram att det är tack vare medarbetarnas arbete och samarbete som de äldre får den trygghet och omsorg de förtjänar, och att det är viktigt att utgå från varje individs behov och förutsättningar för att nå god kvalitet i vård och omsorg.

– Vi har som mål att leverera en hög och stabil omsorgskvalitet och det är genom det systematiska arbetet som chefer och medarbetare bedriver ute i verksamheten vi utvecklar oss och åstadkommer goda resultat, avslutar Jenny Sundquist.

Foto: Kristinehamns Kommun