Marie Kühler och pappa Lasse Kühler

Marie Kühler tar Shut up and dance till Berget

Den 9 oktober kommer Marie Kühler till Veboa på Berget i Degerfors med sin föreställning Shut up and dance. Föreställningen som handlar om både pappa Lasse Kühler, känd dansare och skådespelare, och Maries egen karriär har mötts av fina reaktioner från publiken som kallat den både rolig, rörande och intressant.

– Det ska bli jätteroligt att komma till Degerfors, det finns lite nostalgi i föreställningen så det passar ju bra på Berget, säger Marie Kühler till Mnytt.

Marie Kühler berättar att Shut up and dance har sin grund i den biografi över Lasse Kühler hon tillsammans med sin syster sammanställde utifrån hans efterlämnade material.

– Det blev en jättetrevlig bok, och det födde tanken att jag ville göra en föreställning om det här.

I föreställningen väver hon ihop berättelsen om Lasse med sin egen historia, och hur det var att växa upp och formas i hans ibland hårda dansskola. För den som till äventyrs inte är bekant med Lasse Kühler var han dansare och skådespelare, medverkade i mängder av föreställningar, revyer, filmer och startade även Sveriges första showdansskola, Lasse Kühlers Dansskola. Han arbetade med alla de stora inom svensk underhållningsbransch, varav flera också nämns i föreställningen.

– Det blir mycket namedropping, säger Marie med ett skratt.

Marie Kühler har sedan fortsatt i sin fars fotspår som dansare, koreograf och artist, inte minst bekant för sin medverkan i Peter Flacks Hjalmar-revyer. Det är också delvis tack vare Hjalmar-revyerna hon nu tar sin föreställning till Berget. Gittan Pettersson på Zari har i många år gjort scenkläder till revyerna, och det var hon som föreslog att Marie skulle komma hit och spela.

– Det ska bli jättespännande att komma till Veboa. På en stor scen ser man inte riktigt alla, men i ett mindre sammanhang blir det lite mer som ett vardagsrum.

Shut up and dance har tidigare spelats ett drygt tiotal gånger på Lilla Kvartersteatern i Örebro och mottagandet från publiken har varit gott. Många har berörts och roats av föreställningen, som också väckt minnen från den tid som avhandlas.

– Och man får en gratis stepplektion under föreställningen, en sittande prova på-stepp, säger Marie och tillägger med ett leende: Det kan ju både locka och skrämma bort.

Biljetter till Shut up and dance går att köpa hos Zari på Berget från och med fredag 20 september.

Text: Nicklas Remmegård