(Foto: Sahad Babali/Unsplash)

Högt nostalgivärde när TV-spel går på auktion

Det har emellanåt pratats om tv-spel och tidiga datorer som framtidens antikviteter. Kanske kan vi därmed konstatera att vi lever i framtiden nu när Karlstad Hammarö Auktionsverk ger alla 80-talister en nostalgitripp och bjuder in till tv-spelsauktion.

Nostalgifest för alla som växte upp under 1990-talet blir det när Karlstad Hammarö Auktionsverk under sista helgen i augusti håller temaauktion för tv-spel. Här finns spel som många av oss 80-talister spelade som barn, liksom konsoler och tillbehör till klassiska system som Nintendos NES, Sega Mega Drive, Playstation och andra. Inte minst finns här konsolen Neo Geo i originalkartong. Den lanserades 1990 och hade då överlägsen prestanda jämfört med sina konkurrenter, men var, liksom spelen till den, också förhållandevis dyr varför den inte rönte några större försäljningsmässiga framgångar. Med tiden har den dock blivit eftertraktad hos samlare och entusiaster, och vissa av de mer sällsynta och åtråvärda spelen kan säljas för många tusentals kronor.

En betydligt större kommersiell framgång när det begav sig var Nintendo Entertainment System (NES), eller Nintendo 8-bitars som den ofta kallas i folkmun. Det lanserades så tidigt som 1983 i Japan och kom till Europa 1986 (det var, som man brukar säga, en annan tid), och blev för många i undertecknads generation det första tv-spel man kom i kontakt med. Det var också till denna konsol som det första icke arkad-spelet med tidernas sannolikt mest kända tv-spelsfigur, Super Mario, utvecklades. Super Mario Bros. släpptes 1985 och var ända fram till 2006 världens mest sålda tv-spel med över 40 miljoner exemplar.

Annat värt att nämna från auktionen är en Amiga i originalförpackning, ett exemplar av det klassiska spelet The Legend of Zelda (även det i originalkartong), tre Nintendo Game & Watch och en rad utrop med mer eller mindre ihågkomna spel till diverse konsoler.

Så blås i kassetten, grabba handkontrollen och luta dig tillbaka. Kanske distraherar det dig från insikten att din barndom är tillräckligt längesedan för att gå på auktion…

TV-spelskonsolen Neo Geo lanserades 1990 men blev ingen större kommersiell framgång trots överlägsen prestanda. Är nu eftertraktad av samlare och säljs här i originalkartong med två spel. Utropspris 6000 kronor, vilket intressant nog är ungefär vad den kostade när den lanserades.

Ytterligare en samling spel som väcker minnen om man är i ”rätt” generation. Utrop på en tusenlapp.

Nintendo Entertainment System är en av de mest klassiska spelkonsolerna. Det här exemplaret med 15 spel är värderat till 2500 kronor, ytterligare en konsol fast med ”bara” elva spel har utropspris 1500 kronor. Bland spelen i de båda utropen märks klassiska titlar som Tetris, Super Mario Bros., The Adventure of Link och Castlevania.

Amiga från Commodore är en klassisk speldator. Det här exemplaret i originalförpackning är värderat till 800 kronor.

Game & Watch var en serie bärbara spel från Nintendo. Här två Donkey Kong och ett spel med Musse Pigg och Kalle Anka. Säljs ihop med en nyckelring formad som ett Game Boy. Värdering 600 kronor.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Aucitonet/Karlstad Hammarö Auktionsverk