Sinikka Holma är ny ordförande för Konst Runt Möckeln och ser fram emot att få välkomna besökarna. De färgglada rullarna kommer som vanligt visa vägen under konstrundan.

Snart dags för efterlängtade Konst Runt Möckeln

Lördag 21 september är det vernissage för Konst Runt Möckelns samlingsutställning i Karlskoga Konsthall, och helgen därpå, 27-29 september, är det äntligen dags för årets upplaga av den populära konstrundan där ett flertal konstnärer och konsthantverkare runt Möckeln bjuder in besökarna till sina verkstäder och ateljéer.

– Du kan nog inte åka på en konstrunda och komma ledsen därifrån, säger Sinikka Holma som är ordförande för Konst Runt Möckeln.

Vi träffar Sinikka Holma i hennes ateljé på Bofors Station där ett stort antal färgglada målningar, inte sällan med en humoristisk touch, står längs väggarna.

Sinikka Holma i ateljén. Hon kallar den sin lekstuga.

– Det här är min lekstuga, säger hon med ett leende, här kan ingen säga åt mig vad jag ska göra.

Hon har varit med sedan starten av Konst Runt Möckeln för 19 år sedan, och hon avslöjar att nästa års 20-årsjubileum redan finns i föreningens tankar.

– Vi har börjat fundera på ett riktigt härligt, färgglatt kalas.

Först och främst ska dock årets upplaga av konstrundan genomföras. Precis som tidigare kommer Konst Runt Möckeln bestå av dels en samlingsutställning i Konsthallen där alla medverkande visar varsitt verk, dels konstrundan där besökarna får möjlighet att besöka de medverkande konstnärerna och konsthantverkarna på ett 15-tal platser i Karlskoga och Degerfors.

40 av Konst Runt Möckelns cirka 50 medlemmar medverkar på årets konstrunda ihop med nio gästutställare, samt årets ungdomsstipendiat Nelly Björnelundh som kommer visa upp sin konst på Bofors Stationsområde.

Kartor finns på konsthallen i Karlskoga, och kan laddas ner på Konst Runt Möckelns hemsida.

– Det här är vår stora konsthändelse under året, och det är väldigt efterlängtat, berättar Sinikka och tillägger med ett skratt:

– Det enda tråkiga är att jag inte kan åka runt och se de andra.

Som nyvald ordförande för Konst Runt Möckeln pekar hon på betydelsen av att det här är något man gör tillsammans, och att man i föreningen träffas och lär känna varandra, inser hur viktiga man är. Hon lyfter även fram konstens och kulturens betydelse, att det handlar om mjukvaran i staden, det snälla, det som ger innehåll och mening till en plats.

– Ska vi ha en levande stad måste kulturen finnas. Tittar du på konst väcker det tankar, känslor och samtal.

Förväntningarna på årets runda är höga, och man hoppas på mycket besökare och fint väder.

– Det är roligt att möta publiken, och vi hoppas att fler vuxna tar med sig barnen. Det är tre dagar med gratisupplevelser, och du kan nog inte åka på en konstrunda och komma ledsen därifrån.

Text och foto: Nicklas Remmegård