Populär byggnadsvårdsdag är tillbaka

Söndag 15 september är det dags för byggnadsvårdsdag hos Ovolin i Örebro. Ett tjugotal utställare inom byggnadsvård finns då på plats för att låta besökarna ta del av vad man jobbar med.

– Det brukar vara en trevlig dag med mycket besökare, så det tror vi på i år också, säger Ovolins Maths Anhammer.

Ovolins byggnadsvårdsdag, som arrangeras i samarbete med Byggnadsvårdsföretagen Nerike, brukar vara uppskattad och välbesökt med både utställare och besökare från vida omkring.

– Det är ett roligt återkommande evenemang som vi haft vartannat år sedan lång tid tillbaka, berättar Maths Anhammer, tidigare har vi haft det på våren men i år bestämde vi oss för att ha det i september.

Maths Anhammer på Ovolin ser fram emot byggnadsvårdsdagen (foto: Nicklas Remmegård).

Tanken med dagen är att det ska hända en del på området snarare än att utställarna bara står vid sina stånd. Exempelvis kommer Falu rödfärg finnas på plats för att koka färg, och man kommer som besökare bland annat kunna se fönsterrenovering och murning. Totalt kommer omkring 15-20 olika byggnadsvårdare vara med och visa upp sig utanför Ovolins butik i Karlslund i Örebros västra utkanter.

– Vi får positiva ordalag från utställarna som tycker det är kul att visa upp sig, och det brukar bli trevlig stämning och känsla på området, säger Maths och berättar att det även kommer finnas café med servering.

I år sammanfaller byggnadsvårdsdagen med Karlslunds höstmarknad som hålls vid herrgården strax intill, vilket man hoppas ska dra lite extra besökare till båda evenemangen.

– De har skördetema och mycket antikt och hantverk så det går i linje med vad vi gör, så vi hoppas att det kan vara värt en dagsutflykt, menar Maths.

Han berättar att intresset för byggnadsvård fortsätter öka, och att Ovolin växer med både mer personal och utökade lokaler. Något man givetvis hoppas kommer märkas även under byggnadsvårdsdagen.

– Det är väldigt roligt att det är en positiv skjuts både för oss och kring byggnadsvård i stort, så vi hoppas att så många som möjligt ska komma och att byggnadsvårdsdagen blir minst lika trevlig som tidigare år. Vi ser fram emot det här, det ska bli jättekul.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Ovolin